FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajtska vlada traži raspuštanje parlamenta

Autor: bcav
KUVAJT, 3. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Kuvajtska vlada zatražila je od emira da razmotri raspuštanje parlamenta, što je potez koji bi okončao višemjesečnu blokadu političkog života i omogućio održavanje novih izbora, objavila je u srijedu kuvajtska državna agencija KUNA.

Kuvajt, veliki proizvođač nafte i američki saveznik, prema zaljevskim standardima ima razmjerno otvoreni politički sustav i izbjegao je pobune kojima su od prošle godine svrgnuti diktatori u četiri arapske zemlje. No, napetosti su izbile između izabranoga parlamenta i vlade kojom upravlja vladajuća dinastija al-Sabah. Kuvajtski emir je Šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah.

Parlament, izabran u veljači i kojim je dominirala oporba, raspušten je u lipnju odlukom ustavnoga suda koji je taj potez opravdavao tehničkim razlozima. Istodobno je rekonstituirao prethodni saziv parlamenta iz 2009. u kojem je bilo više vladinih pristaša, ali se on nije sastajao zbog bojkota zastupnika.

Ako emir al-Sabah prihvati zahtjev vlade, bit će to šesto raspuštanje parlamenta od 2006. Parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 60 dana.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙