FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lombardi: Vrlo je vjerojatno da će Papa pomilovati sobara

Autor: vrad
VATIKAN, 6. listopada 2012. (Hina) - Vrlo je vjerojatno da će papa Benedikt XVI. pomilovati svog bivšeg sobara Paola Gabrielea osuđena u subotu na godinu i pol zatvora zbog krađe povjerljivih dokumenata, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi.

Mogućnost "pomilovanja je veoma konkretna i vjerojatna", rekao je velečasni Lombardi nakon izricanja presude Gabrieleu na tri godine zatvora koja je odmah prepolovljena zbog dosadašnjeg nekažnjavanja optuženika i njegova služenja Crkvi, prenosi agencija France Presse.

"Papa može udijeliti svoje pomilovanje, premda ono nije službeno zatraženo", dodao je Lombardi, napomenuvši da Papa "prima informacije o sudskom postupku, što mu omogućuje da procijeni njegov položaj".

Glasnogovornik koji je ocijenio da je kazna "blaga" i "pravedna", rekao je da je Gabriele još u kućnom pritvoru, kao i prije suđenja.

Njegova braniteljica Cristiana Arru "ima tri dana za žalbu a zatim još nekoliko dana za obrazloženje te žalbe", dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li Gabriele ići u zatvor ili će biti pušten na uvjetnu slobodu, glasnogovornik je kazao da to ponajprije ovisi o možebitnoj žalbi obrane i o Papinu pomilovanju.

Arru je agenciji Reuters rekla kako ne planira žaliti se na presudu i kako drži da je presuda "pravedna".

Govoreći pred vatikanskim zidinama ona je rekla kako je Gabriele spokojan glede svoje sudbine, da ima potporu svoje obitelji i da je "pripravan prihvatiti bilo koje posljedice".

Glasnogovornik Lombardi također ističe da je glavni tužitelj na suđenju jasno rekao kako "nema nikakva dokaza o operativnoj i moralnoj umiješanosti" drugih osoba. To je pojašnjenje, rekao je, bilo potrebno "kako se (u medijima) ne bi iznosile optužbe" na račun drugih ljudi.

Zadnjih mjeseci često se čula teza da je Gabriele imao pomagače, budući da novinar Gianluigi Nuzzi u svojoj knjizi "Njegova Svetost" - u kojoj su objavljeni neki dokumenti što mu ih je predao Gabriele - govori o dvadesetak mogućih "dubokih grla".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙