FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa na kraju tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Nakon što su u prvom dijelu tjedna skočili više od 2 posto, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa jer, kao i jučer, nema novih poticajnih signala.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Indeksi su jučer prekinuli pozitivni niz od sredine prošloga tjedna, pa je Crobex oslabio 0,09 posto, na 1.752 boda, a Crobex10 0,22 posto, na 980 bodova.

Od početka tjedna, međutim, Crobex indeks u plusu je 2,16, a Crobex10 2,77 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 12,8 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego dan prije.

„Očekujem i danas stagnaciju na domaćem tržištu, jer ne vidim nikakvih poticajnih signala za snažniji uzlet cijena dionica. Zbog pozitivnih signala izvana moguće je da Crobexi stagniraju s pozitivnim predznakom“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, primaknuvši se najvišim razinama u gotovo pet godina. Dow Jones indeks ojačao je 0,60 posto, dok je S&P 500 porastao 0,72, a Nasdaq indeks 0,45 posto.

Jutros su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica porasle jer su ulagači optimistični uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno 113.000 novih radnih mjesta, ali da je stopa nezaposlenosti porasla s 8,1 na 8,2 posto.

„Smjer kretanja tržišta na inozemnim burzama odredit će kasnije tijekom dana podatak o broju zaposlenima u SAD-u u rujnu. Procjenjuje se da je broj zaposlenih porastao za 113.000, što je nešto manje nego prošle godine u rujnu, kada je bilo zaposleno 134.000 osoba. Očito je da su američki poslodavci ograničili zapošljavanje zbog usporavanja gospodarskog rasta“, ističe Bešević Vlajo.

Dodaje da će investitori jednim okom pratiti i napetu situaciju između Turske i Sirije.

Turska vojska jučer je gađala ciljeve u Siriji drugi dan zaredom, nakon što je granata ispaljena sa sirijskog teritorija ubila pet turskih civila. To je najozbiljnija prekogranična eskalacija u 18-mjesečnom ustanku u Siriji.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi se u većem fokusu investitora mogla naći dionica Đure Đaković Holdinga, nakon što je Švedska objavila da će slijedeći tjedan podnijeti još jednu ponudu za nabavku zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a jedan od glavnih aduta ponude svakako će biti offset u sklopu kojeg će se ponuditi i kupnja jednog domaćeg brodogradilišta.

Šveđani će navodno ponuditi i neke nove specifične poslove u offset ponudi. Tako se spominje dodatna suradnja s Đurom Đakovićem – Specijalna vozila, na području borbene tehnike.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙