FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan: Turska neće zaratiti sa Sirijom

Autor: vrad
ANKARA, 4. listopada 2012. (Hina/AFP) - Turska "ne kani zaratiti sa Sirijom", izjavio je u četvrtak turski premijer Recep Tayyip Erdogan pošto je turski parlament donio rezoluciju kojom se vladi dopušta vođenje vojnih operacija u Siriji, nakon sirijskog granatiranja turskog područja.

"Na tom području želimo samo mir i sigurnost. To je naš cilj. Ne kanimo zaratiti sa Sirijom", rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s prvim iranskim potpredsjednikom Mohamadom Rezom Rahimijem.

"Jedan od najboljih načina za sprječavanje rata jest uspješno odvraćanje", istaknuo je, dodavši da je cilj glasovanja u turskom parlamentu bila uspostava sustava odvraćanja.

Premijer je ipak pozvao Damask da ne iskušava strpljenje Ankare a napad na svoju zemlju je nazvao "gnusnim".

"Turska država je kadra zaštititi svoje građane i svoje granice. Neka nitko i ne pomisli staviti na kušnju našu odlučnost u vezi s time", upozorio je.

Erdogan je podsjetio da je Turska već sedam puta bila izložena sirijskoj paljbi prije ove smrtonosne u srijedu i da sve dosad nije uzvraćala.

U sirijskom granatiranju Akcakalea u srijedu poginulo je pet osoba a jedanaest je ranjeno. Akcakale je tursko selo blizu sirijske granice gdje upravo traje sukob vojske odane režimu u Damasku i sirijskih pobunjenika.

Turska je u srijedu navečer i u četvrtak ujutro odgovorila topničkom paljbom na položaje sirijske vojske. U četvrtak je Narodna skupština donijela rezoluciju kojom službeno odobrava vladi da uime "nacionalne sigurnosti" vodi vojne operacije u Siriji.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙