FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa nakon snažnog rasta

Autor: scvi
ZAGREB, 4. listopada 2012. (Hina) - Uz skroman obujam trgovanja, na Zagrebačkoj bruzi danas su Crobexi u blagom minusu, prekinuvši višednevni pozitivni niz.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,21 posto, na 1.750 bodova, prekinuvši 5-dnevni pozitivni niz.

Crobex10 oslabio je 0,48 posto, na 978 bodova, prekinuvši tako 6-dnevni pozitivni niz.

Redovni promet iznosio je 2,8 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Skromno se trguje danas na domaćem tržištu, a Crobexi su u blagom minusu, što je i bilo za očekivati nakon snažnog rasta u zadnjih otprilike tjedan dana. Najviše je na to utjecao pad cijena pojedinih dionica iz građevinskog sektora“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najlikvidnija je, s ostvarenih 629.000 kuna prometa, dionica HT-a. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 207 kuna.

Slijedi dionica Dalekovoda, s prometom od 316.000 kuna i padom cijene za 3,82 posto, na 118,56 kuna.

Veći pad cijene bilježe i dionice Ingre, za 1,95 posto te dionice Đure Đaković Holdinga, za 1,04 posto.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 3,94 posto ističu se dionice Viadukta, a znatnije su porasle i cijene dionice Ericssona Nikole Tesle, za 1,93 posto.

I na europskim burzama cijene dionica su u blagom padu. Trenutno su londonski Ftse i pariški CAC indeks u minusu 0,35 posto, a frankfurtski DAX 0,44 posto.

„Na europskim burzama oprezno se trguje jer uoči odluka sa zasjedanja ECB-a“, zaključuje Rinkovec.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu nominalno porastao za 0,5 posto, dok je realno pao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u kolovozu od 4,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 3 do 5,8 posto.

To je i manji pad nego što je bio u srpnju, kada je potrošnja potonula za 5,1 posto. Ipak, riječ je o padu potrošnje šesti mjesec zaredom.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙