FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH: Oslobađajuća presuda po optužnici za genocid

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. listopada 2012.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u srijedu optužbe za ratne zločine dvojicu bivših pripadnika policije bosanskih Srba koje se teretilo da su sudjelovali u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Nepravomoćnom presudom konstatirano je kako tijekom dokaznog postupka nije potvrđeno da su Dragan Nešković i Zoran Ilić sudjelovali u likvidaciji oko tisuću Bošnjaka koji su nakon zarobljavanja strijeljani na području Kravica kod Srebrenice.

Sutkinja Minka Kreho, koja je predsjedala sudskim vijećem, oslobađujuću je presudu obrazložila konstatacijom kako su svjedoci koje je izvelo tužiteljstvo dali informacije nedostatne za utvrđivanje krivnje.

Sudsko je vijeće ocijenilo kako su svjedoci, od kojih su neki bili zaštićeni, davali proturječne iskaze iz kojih nije bilo moguće utvrditi bez razumne sumnje odgovornost Neškovića i Ilića.

Tužiteljstvo BiH odmah je reagiralo na prvostupanjsku presudu te je najavilo kako će, čim dobije pismeni otpravak, uložiti žalbu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙