FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN zabrinjava represija kritike u Iranu

Autor: mtro
ŽENEVA, 2. listopada 2012. (Hina/AFP) - Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava obznanilo je u utorak duboku zabrinutost nakon uhićenja određenog broja aktivista za ljudska prava, političara, novinara i odvjetnika u posljednja dva tjedna u Iranu.

"Izgleda da se radi o novoj strogoj akciji protiv glasova kritike u ovoj zemlji", rekao je glasnogovornik Visokog povjereništva u utorak u Ženevi.

"Odvjetnici, zagovornici ljudskih prava i neovisni mediji su dali veliki doprinos demokratskim društvima i moraju moći obavljati svoj posao bez zastrašivanja, uznemiravanja, uhićenja i progona", dodao je.

Glasnogovornik je spomenuo uhićenje krajem rujna odvjetnika koji brani ljudska prava Mohammada Alija Dadkhaha, suosnivača Centra branitelja ljudskih prava uz dobitnicu Nobelove nagrade za mir 2003. Shirin Ebadi. UN je također naveo primjere uhićenja sina i kćeri bivšeg predsjednika Akbara Hashemija Rafsandjanija.

Glasnogovornik je podsjetio da su vlasti zatvorile i ugledni umjereni list Shargh zbog toga što je objavio satirični strip u kome se, prema njihovim tvrdnjama, vrijeđaju ratni veterani.

Visoko povjereništvo je podsjetilo na prošlotjedno uhićenje savjetnika za medije predsjednika Irana Mahmouda Ahmadinejada i direktora iranske novinske agencije IRNA Alija Akbara Javanfekra.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙