FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu će povući "jasnu crvenu crtu" za Iran

Autor: nbar
NEW YORK, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom će govoru pred Ujedinjenim Narodima u četvrtak povući "jasnu crvenu crtu" za sporni iranski nuklearni program, kazao je jedan izraelski dužnosnik dodajući da bi se taj plan mogao provesti u suradnji sa SAD-om.

Netanyahu će se UN-u obratiti dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama svojim govorom razočarao neke Izraelce kada nije nametnuo ulitmatum Irancima, iako je upozorio da Teheranu vrijeme za diplomaciju "nije ograničeno".

Izrael smatra da mu iransko nuklearno naoružanje predstavlja smrtnu opasnost i u više je navrata prijetio napadom na Iran.

"Premijer će povući jasnu crvenu crtu u svom govoru koji neće biti u suprotnosti s Obaminim govorom. Obama je kazao da Iran neće imati nuklearno oružje. Premijer će jasno naznačiti način na koji Iran neće imati nuklearno oružje", kazao je taj izraelski dužnosnik.

Iako nije govorio o tome kada bi Izrael mogao biti spreman krenuti u rat, Netanyahu je kazao da će Iran ima dovoljnu količinu urana do 2013. kada bi mogao napraviti prvo nuklearno oružje. Izrael je zabrinut da bi taj konačni korak, ako bude poduzet, mogao dogoditi prebrzo ili pretiho a da bi bio spriječen.

Iran je objavio da ne namjerava obogaćivati uran osim za civilne potrebe.

"Premijer Netanyahu će reći (u svom govoru) da Izrael i SAD mogu zajedno raditi na zajedničkom cilju", kazao je izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Netanyahu, koji vodi konzervativnu koalicijsku vladu, u srijedu je otputovao u New York te je najavio da će u UN-u govoriti o "Izraelu ujedinjenom u cilju sprječavanja Irana da se opskrbi nuklearnim oružjem".

Istraživanja međutim pokazuju da je većina Izraelaca protivi pokretanja unilateralne akcije protiv Irana.

(Hina) xnab ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙