FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotromanović se na Filipinima sastao s ministrom obrane

Autor: dmus
ZAGREB, 2. listopada 2012. (Hina) - Ministar obrane RH Ante Kotromanović sastao se tijekom višednevnog posjeta Filipinima s ministrom obrane Voltaireom Gazminom, pri čemu su istaknuti vrlo dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Filipina kao i mogućnosti njihovog budućeg razvoja, priopćeno je u utorak iz MORH-a.

Hrvatska izaslanstva na čelu s Kotromanovićem i zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova Joškom Klisovićem borave od 30. rujna do 3. listopada u službenom posjetu Filipinima, gdje su održani bilateralni sastanci ministara obrane te političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova dviju država, stoji u priopćenju.

U skladu sa zajedničkim interesom dviju zemalja za očuvanjem globalne i regionalne stabilnosti kroz sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, Kotromanović i Gazmin zaključili su da postoji prostor za jačanje bilateralne suradnje osobito na području vojno-tehničke suradnje, kao i suradnje dviju mornarica.

Razgovaralo se i o borbi protiv piratstva te doprinosu dviju zemalja, gdje je hrvatsko sudjelovanje u operaciji ATALANTA pod vodstvom EU okarakterizirano kao važan doprinos u borbi protiv tog globalnog problema, a sugovornici su ocijenili kako i u tom području postoji potencijal za razmjenu iskustava dviju mornarica.

S obzirom na utvrđene potencijale razvoja bilateralne suradnje između Hrvatske i Filipina na području vojno-tehničke, obrambene i sigurnosne suradnje, te suradnje mornarica, izobrazbe i obuke kao i razmjene iskustava, na sastanku je, po priopćenju, istaknuta zainteresiranost za iznalaženje mogućnosti plasiranja proizvoda hrvatske vojne industrije na filipinsko tržište.

Filipini namjeravaju otvoriti dodatne mogućnosti i u resoru brodogradnje. u sklopu čega važnu ulogu igra i izgradnja brodova za potrebe filipinske mornarice.

Na sastanku je bilo govora i o značenju članstva Republike Hrvatske u NATO savezu, a dvojica ministara naglasila su važnost potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u području logistike i obrambene industrije, koji će dati čvršći okvir za daljnju bilateralnu suradnju, stoji u priopćenju.

Ministar Kotromanović pozvao je filipinskog kolegu u skori uzvratni posjet Republici Hrvatskoj, kad bi se spomenuti dokument i potpisao.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙