FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači spremni platili da posude novac EFSF-u

Autor: mpuk
FRANKFURT, 2. listopada 2012. (Hina/AFP) - Ulagači su u utorak prihvatili negativne prinose kako bi posudili novac europskom kriznom fondu, objavila je njemačka središnja banka koja je organizirala aukciju tromjesečnih trezorskih zapisa.

Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) prodao je 1,99 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca uz prosječnu kamatu od minus 0,04 posto, objavila je Bundesbanka. Time je kamata ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na onu zabilježenu na sličnoj prošlomjesečnoj aukciji.

Negativna kamata znači da su ulagači općenito i tijekom cijelog razdoblja povrata kredita teoretski spremni plaćati EFSF-u kako bi mu posudili novac.

Unatoč slabim prinosima interes ulagača bio je velik. Potražnja je bila skoro trostruko veća od ponude i dosegnula je ukupno 5,63 milijarde eura, što znači da je premašila iznos ponuđen na upis 2,8 puta, objavila je Bundesbanka.

EFSF je osnovan s ukupnim zajmodavnim kapacitetom od 440 milijardi eura a uskoro bi ga trebao zamijeniti Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) koji će imati kapacitet od 500 milijardi eura.

ESM je prvobitno trebao početi s radom 1. srpnja ali je to odgođeno zbog pravnih problema u Njemačkoj. Budući da su te prepreke u međuvremenu otklonjene povoljnom presudom njemačkog ustavnog suda, ESM počinje s radom 8. listopada.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙