FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba danskog dizajna namještaja u Beču

Autor: sendra poša đurin
beč, 1. listopada 2012. (Hina) - "Danski dizajn namještaja" naslov je izložbe otvorene u ponedjeljak navečer u Muzeju Postsparkasse Wagner-Werk u Beču, koja se održava u okviru bečkog tjedna dizajna.

Izloženo je 60-ak eksponata namještaja, uglavnom stolica od prirodnih materijala, drva, tkanine, kože i brušenog čelika danskih dizajnera i arhitekata Arne Jacobson (1902.-1971.) i Poula Kjaerhorma (1929.-1980). Dizajnerski izložci na izložbi napravljeni su u tvrtki Fritza Hansena.

"Danski dizajn namještaja krasi elegancija, jednostavnost, funkcionalnost, lakoća i udobnost, što je tradicija kroz naraštaje stolarskih radionica u Danskoj" rekla je prigodom otvorenja izložbe direktorica Muzeja Postparkasse Wagner-Werk Monika Wenzl-Bachmayer, dodavši da se ti dizajnerski predmeti danas označavaju kao "ikone modernog dizajna".

Izloženi predmeti nastali su 1950-ih i 1960-ih godina.

Povijest danskog dizajna počinje u 19. stolježu u stolarskim radionicama, a krase ih jednostavni oblici, konstruktivnost i jednostavnost. Posebice Arne Jacobson i Poul Kjaerhorm tim dizajnerskim radovima postigli su svjetski uspjeh, a prvotno su stolice, fotelje i drugi predmeti bili namjenjeni malim stambenim prostorima.

Izložba je otvorena do 17. studenoga, a nastala je u suradnji danaskog veleposlanstva u Austriji i bečkog Muzeja Postsparkase Wagner-Werk, poznatog arhitektonskog zdanja bečkog arhitekte Otta Wagnera.

U okviru bečkog tjedna dizajna ove godine nastupaju i hrvatski dizajneri na izložbi "Croatian Holiday 2012." u bečkom izložbenom prostoru Gschwander na kojem su predstavljeni dizajnerski izlošci 20-ak mladih hrvatskih dizajnera, kolekcijom proizvoda inspiriranom turizmom odnosno promišljanja dizajna u turizmu i turizma u dizajnu.

(Hina) xspđ yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙