FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opačić i Vandoren dodijelili naj-seniorima nagrade "Mladi u srcu"

Autor: dber
ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dodijelila je danas zajedno sa šefom Delegacije Europske unije, veleposlanikom Paulom Vandorenom tri nagrade Europske godine aktivnog starenja "Mladi u srcu".

Marija Veltruski iz Slanog, Ivan Gianni Šegon iz Poreča i Ivan Svetopetrić iz Velike Gorice pobijedili su u konkurenciji 66 prijavljenih iz svih krajeva Hrvatske na natječaju za naj-seniora/naj-seniorku što su ga od 2. travnja do 10. rujna organizirali hrvatsko Ministarstvo socijalne politike i mladih i Delegacija EU-a u Hrvatskoj.

"Velika mi je čast što je ministarstvo sudjelovalo u tako dobroj akciji jer su mi se stariji građani često obraćali s pitanjem 'Gdje smo mi?' budući da u nazivu ministarstva stoji samo riječ 'mladi'", rekla je ministrica Opačić. Izrazila je zadovoljstvo što se kroz natječaj pokazalo da starost može biti i lijepa i produktivna.

Ocijenila je da je u nas lakše starijim osobama u većim gradovima koji imaju odgovarajuće zdravstvene i socijalne servise. Dodala je da se u ministarstvu trude održati sustav putem tzv. gerontodomaćica te je najavila da će nastaviti suradnju s Europskom unijom i na IPA projektima.

Veleposlanik Vandoren pohvalio je izvrsnu suradnju s hrvatskim ministarstvom i izrazio nadu da će se ona nastaviti. Rekao je da su natječajem za nagradu "Mladi u srcu", koji se provodi diljem EU-a, željeli upozoriti na činjenicu da je stavnovništvo u Europi sve starije. Sada je, rekao je, prosječna dob u Europskoj uniji 39,8 godina, a očekuje se da će do 2060. godine ta dob biti 47,2 godine.

"Oni sa 65 godina i više do 2060. činit će čak 30 posto stanovništva, a danas je to 16 posto", dodao je te ocijenio kako to i nije negativna perspektiva, iako se danas na to tako gleda, jer će biti potrebno riješiti mnoge izazove, ponajprije u razvojnom sustavu i na tržištu rada.

Cilj nam je, istaknuo je Vandoren, da u Europskoj godini starijih ljudi promijenimo stajalište javnosti prema njima, a nadam se da će se tako dogoditi i u Hrvatskoj gdje smo, dodao je, pronašli mnoge starije osobe koje otvoreno pokazuju radost življenja i voljne su svoje vrijeme i energiju uložiti za dobrobit svojega života i života svojih sugrađana.

Šezdesetosmogodišnja Marija Veltruski iz Slanog nagradu "Mladi u srcu" zaslužila je dugogodišnjim volonterskim radom na zaštiti okoliša i kulturne baštine te radom u dječjim radionicama, a za nagradu ju je predložila udruga "Deša" iz Dubrovnika. Osamdesetogodišnji Ivan Gianni Šegon iz Poreča nagradu je dobio kao "umirovljenik koji se ne da umiroviti", to jest zbog promicanja aktivnoga, športskoga i zdravog načina života te iniciranja projekta uređenja urbane park-šume na prijedlog porečkoga Doma umirovljenika. Šezdesetosmogodišnji Ivan Svetopetrić posebno se angažirao na projektima međugeneracijske solidarnosti u kojima su mladi zaposleni na korist starijima, a stariji svojim iskustvom i mudrošću pomažu mladima. Poručio je kako bi bilo dobro izraditi strategiju aktivnog starenja.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙