FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano proslavljena 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije

Autor: Danijela Herceg
VARAŽDIN, 30. rujna 2012. (Hina) - Svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, danas je proslavljena 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije.

Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom monsinjorom Josipom Mrzljakom i drugim biskupima Zagrebačke metropolije te svećenicima Varaždinske biskupije.

Kardinal Bozanić u propovijedi je istaknuo da je za ustroj Varaždinske biskupije posebno zaslužan prvi varaždinski biskup Marko Culej, čije je djelo nastavio njegov nasljednik, biskup Josip Mrzljak. Osvrnuo se na razna viđenja Crkve te istaknuo da je Crkva zajednica nesavršenih koji žele postati boljima i dobrih koji žele postati svetima.

"Ukoliko stvarno želimo osobno pridonijeti izgradnji bolje ljudske i kršćanske zajednice koja je usklađena s Božjim naumom, trebamo započeti danas, sada, i trebamo započeti od sebe, od vlastitoga života", rekao je kardinal Bozanić.

Ova je misa ujedno bila misa zahvalnica za ovogodišnje 42. Varaždinske barokne večeri. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Chorus angelicus, kojeg su pratili prigodan katedralni orkestar te orguljaši Anđelko Igrec i Višeslav Jaklin.

Prije mise, varaždinski je biskup Mrzljak blagoslovio dva nova kipa postavljena u niše na obnovljenom pročelju katedrale. Riječ je o kipovima dvojice zaštitnika Varaždinske biskupije - svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca, koje je izradio akademski kipar Nikola Šanjek iz Varaždina.

Prilikom blagoslova, biskup Mrzljak je podsjetio da je Sveta Stolica 5. srpnja 1997. godine, objavila odluku Svetog Oca Ivana Pavla II. o ustanovljenju nove biskupije sa sjedištem u Varaždinu. Podijelivši teritorij Zagrebačke nadbiskupije, Sveti Otac je bulom "Clarorum sanctorum" utemeljio novu Varaždinsku biskupiju na sjeverozapadu Hrvatske te je za njezinog prvog biskupa imenovao monsinjora Marka Culeja.

Svečanost proglašenja Varaždinske biskupije i ustoličenja monsinjora Culeja za prvog varaždinskog biskupa održana je 28. rujna 1997. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, koja je osnutkom Biskupije postala katedralom.

U povodu jubileja, Varaždinska je biskupija objavila prigodnu omotnicu sa slikom katedrale i grbom biskupije. Objavljen je i prigodan nosač zvuka s dijelovima govora, glazbenim djelima i kompozicijama sa svečanog slavlja proglašenja biskupije i ustoličenja prvoga biskupa. Uz CD, objavljen je i prigodna knjižica s fotografijama sa svečanosti.

U sklopu Varaždinskih baroknih večeri je 22. rujna u katedrali održan koncert u povodu 15 godina osnivanja Varaždinske biskupije, na kojem su nastupili zbor varaždinske katedrale "Chorus angelicus" te zbor "Domkantorei" i ansambl "Musica Coeli" iz Graza.

(Hina) xvvar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙