FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed kod ilegalnog odlagališta otpada u Brezju

Autor: vvar
VARAŽDIN, 6. rujna 2012. (Hina) - Na mirnom prosvjedu ispred ulaza na ilegalno odlagalište otpada u Brezju, kojeg je organizirao Eko stožer Varaždin, okupilo se danas 60-tak građana zahtijevajući da se problem otpada u Varaždinu trajno riješi.

Prosvjed u znak podrške stanovnicima koji žive u neposrednoj blizini više od 100 tisuća tona baliranog otpada na ulazu u grad, organizirao je Eko stožer Varaždin, kojeg su prije tjedan dana osnovale udruge Jezgra i Vaga, s ciljem da se zaustavi onečišćenje okoliša i potakne na zakonito i ekološko zbrinjavanje otpada.

Predsjednik Eko stožera Varaždin Neven Kovač rekao je kako traže što hitnije rješavanje problema odlaganja otpada u gradu Varaždinu te da od Ministarstva zaštite okoliša i inspektorata zahtijevaju da se očituje o ilegalnom odlagalištu u Brezju i konkretnim mjerama za postupanje s varaždinskim otpadom.

Podsjetio je da je nadležna inspekcija zabranila daljnje odlaganje otpada u Brezju te samo privremeno dopustila odlaganje na ilegalnom odlagalištu do 11. rujna, nakon čega se varaždinski otpad treba početi odlagati i zbrinjavati na ekološki i zakonski prihvatljiv način.

„Tražimo da se raspiše javni natječaj i da neovisne tvrtke koje se bave zaštitom okoliša, naprave analizu stanja baliranog otpada, a posebno onog koje u Brezju stoje već sedam-osam godina, kao i analizu tla i podzemnih voda ispod bala“, rekao je Kovač.

Dodao je kako žele obvezati Grad Varaždin, komunalnu tvrtku Varkom, resorno ministarstvo i Agenciju za zaštitu okoliša da stvore uvjete za sortiranja otpada na mjestu nastajanja.

„Najavljene dopise poslat ćemo sutra, a odgovore očekujemo u roku od 10 do 12 dana, nakon čega ćemo odlučiti o daljnjim koracima i o njima izvijestiti javnost“, kazao je Kovač.

Okupljeni građani iz okolnih prigradskih naselja, potužili su se na smrad koji se širi s odlagališta bala i na povećani broj štakora u njihovim naseljima. Istaknuli su da se boje za zdravlje i kako strahuju da je voda koju koriste onečišćena. Na mjestu prosvjeda zadržali su se 40-ak minuta, a zatim mirno razišli.

(Hina) xvvar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙