FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija na 70. godišnjiocu pokolja civila u Gatima

Autor: pgas
OMIŠ, 30. rujna 2012. (Hina) - Komemoracijom „Da se ne zaboravi“ danas je u Gatima kod Omiša, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, obilježeno 70 godina od pokolja koji su početkom listopada 1942. počinile združene snage talijanske vojske i četnika nad 96 mještana tog i susjednih poljičkih sela, među kojim je bilo i osmoro djece.

Komemoracija je održana nakon mise zadušnice za stradale koju je u župnoj crkvi sv. Ciplijana služio nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, te polaganja vijenaca na spomen grobnicu na mjesnom groblju.

Izaslanik predsjednika Republike načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Lovrić je rekao kako su Gata i ostala sela poljičkog kraja prije 70 godina bila izložena "strahovitom teroru, ubojstvima, paležu i pokušaju istrebljenja", te su u nekoliko dana stradale nevine žrtve, uglavnom djeca, žene i starci.

"Bile su to žrtve mržnje, koja je bila usmjerena prema onima koji su željeli slobodu i samo htjeli biti svoji na svome", istaknuo je general Lovrić. Mržnja je korištena kao "oružje u okupatorskim rukama koji su htjeli tako slomiti otpor naroda", rekao je.

„Nažalost imali smo priliku vidjeti gotovo isti scenarij tijekom Domovinskog rata u kojem su po gotovo istom obrascu stradala brojna hrvatska sela i gradovi te tisuće nevinih civilnih žrtava samo zato što su htjeli demokraciju i slobodu“, kazao je general Lovrić. "Naš odgovor na ponavljanje takvih scenarija je uspostava slobodne države i obrana i oslobađanje okupiranih krajeva", rekao je i istaknuo kako je i članstvo u NATO-u jamstvo da se krvavi događaji iz 1942. godine te iz Domovinskog rata neće više nikad ponoviti.

"Sjećanje na poljičke žrtve iz 1942. i na sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, obilježavanje mjesta njihovog stradanja i počivališta te širenje istine o tim događajima najbolji je odgovor pokušajima prekrajanja istine o tim tragičnim događajima“, istaknuo je general Lovrić.

Preživjeli 78-godišnji Andrija Pivčević je govorio o stravičnim prizorima pokolja u Gatima što su ih počinili četnici, koji su tad pred njegovim očima ubili i njegova oca. On sam je, kako je kazao, zahvaljujući Bogu, preživio devet uboda nožem. Prisjetio se i suđenja četničkom vojvodi Draži Mihaloviću, kojemu je tijekom tri dana nazočio u Beogradu 1946. godine.

"Rehabilitacijom Draže Mihajlovića stvaraju se novi četnici u Srbiji, a i onako ih ima previše“, rekao je Pivčević. Posebno je zamjerio veleposlaniku Srbije u Hrvatskoj Stanimiru Vukičeviću na nedavnoj izjavi Slobodnoj Dalmaciji kako "s onim što se dogodilo u Gatima Srbija nema ništa". "Isto je govorio Draža Mihajlović na suđenju u Beogradu", kazao je Pivčević.

Saborski zastupnik Ante Babić, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, istaknuo je da je svaka ideologija u ime rase, nacije i vjere za osudu i, rekao je, ne smije se dogoditi pogotovu nama kršćanima i katolicima. "I fašizam i komunizam su ideologije obojene krvlju, svaka na svoj način", kazao je Babić.

Govornici su isticali kako unatoč strašnom pokolju u Gatima njegovi mještani ne mrze Srbe, spremni su oprostiti ali ne i zaboraviti.

Vijence su na spomen grobnicu u Gatima položili i članovi obitelji stradalih te lokalni omiški i županijski dužnosnici, te predstavnici omiškog SDP-a i udruge antifašista splitsko-dalmatinske županije.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙