FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurtović: u izmjene Zakona o energiji ne bi smjeli ići nespremni

Autor: barn
ZADAR, 28. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović poručio je danas kako u izmjene Zakona o energiji ne bi smjeli ići nespremni, pogotovo zato što je javna rasprava o prijedlogu novog zakona o energiji održana u kolovozu, diskretno i bez sudjelovanja predstavnika potrošača.

Riječ je o tzv. trećem energetskom paketu u sklopu kojeg treba otvoriti energetsko tržište. Potrošači bi po tim izmjenama mogli birati opskrbljivače, čime bi trebale biti i niže cijene. Predviđa se i uvođenje kategorija ugroženih kupaca i siromašnih kućanstava, a izmjene cijena bi predlagali i donosili distributeri uz odobrenju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Za sve te izmjene nismo spremni, a njihovu primjenu trebali bi odgoditi, kazao je Kurtović na konferenciji za novinare u Zadru.

Po informacijama kojima raspolaže Savez udruga za zaštitu potrošača, predložene bi zakonske izmjene u proceduru trebale ići ove jeseni.

"Ako ide u Sabor ovako kako se u kolovozu raspravljalo, sa sveobuhvatnim izmjenama, onda ga dočekujemo nespremni. Ako u Sabor dođe samo zbog izmjene odredbe da cijenu toplinske energije mijenja Vlada, umjesto jedinica lokalne samouprave, onda nemamo ništa protiv", rekao je Kurtović.

Napominjući pritom kako ne bi želio da ispadne da dalmatinski potrošači šalju poruke "da sjevernjaci sami plaćaju toplinu", Kurtović, koji je i član Savjeta za zaštitu potrošača HERA-e, je kazao i kako je cijeli sustav toplinske energije loše postavljen zadnjih 7-8 godina te sada dolazi na naplatu sve ono što se u tom razdoblju akumuliralo.

Uz napomenu kako su potrošači zastupljeni u Nacionalnom vijeću i Savjetu za zaštitu potrošača, Kurtović je upozorio kako se ta tijela nisu sastala više od godinu dana.

"U međuvremenu je donijet cijeli niz akata - cjenici, novi tarifni sustav, pravilnik o priključenju na plinsku mrežu, a nitko nas ništa nije pitao niti konzultirao. Znači što se tiče pozicije zaštite potrošača u sektoru energetskih usluga - nas nema", ustvrdio je.

Kurtović je također poručio kako treba pripremiti cijeli niz zakona, nove tarifne sustave, kako HERA-u treba ekipirati stručnjacima, a ne politički izabranim kadrovima.

Same potrošače također bi trebalo pripremiti, pogotovo u siromašnim kućanstvima, poručuju iz Saveza udruga za zaštitu potrošača u kojem smatraju da nova regulacija cijena i naknada za javne energetske usluge ne smije stupiti na snagu sve dok se ne osigura dovoljna zaštita potrošača u kategoriji "kućanstva".

(Hina) xbarn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙