FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex nadomak razini od 1.700 bodova

Autor: scvi
ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Tijekom mirne jutarnje trgovine na Zagrebačkoj burzi, uz mršav promet, Crobexi su blago porasli, a podršku tržištu mogao bi pružiti podatak o prvom rastu industrijske proizvodnje nakon sedam mjeseci pada.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,16 posto, na 1.698 bodova, a Crobex10 0,08 posto, na 943 boda.

Redovni promet iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao jučer u ovo doba.

„Ugodno smo iznenađeni danas objavljenim podatkom o industrijskoj proizvodnji. Moguće je da do kraja dana to da poticaj domaćem tržištu kapitala“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u kolovozu ojačala za 0,7 posto u odnosu na srpanj, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 0,6 posto.

To je prvi rast industrijske proizvodnje, nakon što je u proteklih sedam mjeseci pala za 6,1 posto. To je i bolji podatak nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja pala za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je njih četvero očekivalo pad u rasponu od 2,5 do 5 posto, a jedan rast od 1,3 posto.

„Tijekom jutra promet je na domaćem tržištu bio mršav, dok su indeksi u pozitivnom području, ponajviše zahvaljujući uljepšavanju investicijskih portfelja zadnji dan ovoga tromjesečja“, navodi Bernfest.

Najviše se do podneva trgovalo dionicom HT-a. Uz promet od 1,2 milijuna kuna, cijena joj je ojačala nešto više od 1 posto, na 200,5 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 778.000 kuna. Cijena joj je blago oslabila, za 0,1 posto, na 222,25 kuna.

Među likvidnim izdanjima ističe se dionica Diokija sa skokom cijene za gotovo 10 posto, na 20,63 kune.

Nešto veći pad cijene bilježi, pak, dionica Atlantic grupe, za 3,15 posto, na 472 kune.

I na europskim burzama prevladava blago pozitivno raspoloženje, pri čemu su oko podneva frankfurtski DAX i londonski FTSE bili u plusu oko 0,3 posto, dok je pariški CAC bio u blagom minusu.

„Nove smjernice investitorima do kraja dana mogla bi dati Moody'sova objava rejtinga Španjolske te rezultati stres-testa za španjolske banke“, zaključuje Bernfest.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙