FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi model školarina 'nemoguća misija' za 150 građevinaca

Autor: ipet
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Na Građevinskom fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta studira oko 1500 studenata, a za njih 150 novi model obračuna školarina postao je 'nemoguća misija za nezaposlenoga studenta ' jer prosječni iznos koji bi svaki student morao prikupiti u tjedan dana prema uvidu u evidenciju iznosi 3300 kuna, stoji u večerašnjem priopćenju predstavnika studenata toga fakulteta.

Zato su tih deset posto studenata Građevinskog fakulteta danas potpisali izjavu da neće uspjeti prikupiti novac za nastavak studija u tako kratkom roku od tjedan dana te su molbi za odgodu naplate po novome modelu priložili i izračun povećanja cijene školarina za svakoga studenta, kaže se u priopćenju.

Studenti navode kako ne osporavaju novi način obračuna školarina niti bježe od obveze plaćanja školarina ali ističu da u roku od tjedan dana ne mogu prikupiti potreban novac. Najavili su da će sutra, u petak, 28. rujna, na zadnji dan upisa, uplatiti iznos školarine po modelu koji je vrijedio do prošloga tjedna te dodaju da im kolege sugeriraju da ne potpisuju ugovore s fakultetom kojim će se način plaćanja obračunavati naknadno, jer smatraju da to ostavlja prostora špekulacijama.

Podsjećaju da ih je tajnik fakulteta Damir Rajčić sinoć na mirnom prosvjedu studenata izvijestio da je Fakultetsko vijeće jučer donijelo odluku da oni studenti koji moraju platiti puni iznos školarine od 8400 kuna to mogu učiniti u dvije rate, od kojih prvu trebaju uplatiti do 15. listopada, a drugu do kraja zimskoga semestra. Navode i kako je tajnik Rajčić sinoć na pitanje studenata što će se dogoditi sa studentima koji do petka, 28. rujna, neće prikupiti novac za višestruko povećane školarine odgovorio: "Oni više neće biti studenti".

Studenti dodaju kako je na sinoćnjem sastanku sa studentima bila i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić koja je, među ostalim, rekla da ne postoje prepreke da studenti plate školarine i u deset rata, a prorektorica za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta Vesna Vašiček izjavila je da bi Građevinski fakultet dobio odgodu primjene novoga modela naplate školarina.

Na sinoćnjem sastanku studenti su upozorili i da je novi model plaćanja školarina potpuno promijenio njihov pristup studiranju. Budući da su oni navikli studirati semestralno, a ne prikupljati ECTS bodove koji po novom modelu određuju iznose školarina, odnosno trudili su se 'očistiti' ispite iz određenog semestra kako bi mogli upisati sljedeći.

(Hina) pp/xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙