FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada želi objavljivanje liste poreznih dužnika

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. rujna 2012.(Hina) - Izmjenama zakona o poreznom postupku u Sloveniji će biti omogućeno javno objavljivanje imena tvrtki i osoba s poreznim dugom, izjavio je u četvrtak slovenski ministar financija Janez Šušteršič.

"Prema izmijenjenom zakonu porezna bi uprava mogla objaviti one porezne dužnike koji duguju najmanje 5000 eura u razdoblju dužem od tri mjeseca", rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice vlade.

Prema službenim podacima, stanje poreznog duga u Sloveniji sredinom ove godine iznosilo je 830 milijuna eura. Procjenjuje se da je od toga potencijalno naplativa samo trećina, jer se dobar dio iznosa odnosi na tvrtke koje su već otišle u stečaj ili prisilnu naplatu dugovanja. U nedavnim polemikama o tome treba li objavljivati liste poreznih dužnike i stavljati ih na "stup srama" kako bi država brže utjerala svoja potraživanja bilo je različitih ocjena. Za objavu takve liste zauzeli su se sindikati, dok su udruge poslodavaca bile protiv navodeći da bi to "zatrovalo" poslovni okoliš i izazvalo medijski linč.

Izmjene zakona o poreznom postupku vlada je poslala na usvajanje u parlament. Sadašnji slovenski zakon o poreznom postupku ne predviđa mogućnost javne objave imena poreznih dužnika zbog zaštite tajnosti podataka. Izuzetak su samo slučajevi u kojima porezni organ može prenijeti podatke o dugu i imenu poreznog dužnika, reagirajući na netočne podatke koje porezni dužnik o svojim obvezama prema državi iznosi u javnosti.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙