FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Slovenija može iz krize bez strane pomoći uz uvjet reformi

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. rujna 2012.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da vjeruje kako će Slovenija izaći iz krize bez pomoći međunarodnih ustanova.

"Slovenija će izaći iz krize bez međunarodne pomoći", rekao je Janša u dužem razgovoru za regionalni Koroški radio prilikom posjeta vlade Slovenj Gradecu u srijedu.

Ukoliko bi Slovenija bila prisiljena zatražiti pomoć europskih kriznih fondova i međunarodnih ustanova, uvjeti koji bi joj se za pomoć postavili bili bi takvi da bi se vlada pretvorila u "računovodski servis" međunarodnih kreditora, a bio bi onemogućen i njen budući razvoj, rekao je Janša, dodajući da vjeruje kako će Slovenci prihvatiti strukturne reforme koje želi provesti do kraja godine, kako bi zemlja izbjegla negativni scenarij i traženje pomoći izvana.

Slovenski premijer je rekao da je zbog pretjeranog zaduživanja iz prijašnjih godina i "kriminala u bankama" stanje u Sloveniji "ozbiljno", ali da je strah nepotreban, te da vjeruje kako će Slovenci podržati reformu mirovinskog sustava i reformu tržišta rada. Predložene reforme bolje su i brže će djelovati od onih koje je predlagala prijašnja vlada Boruta Pahora, a koje su odbijene na referendumu početkom lipnja prošle godine, ustvrdio je aktualni premijer.

Dodao je da ga ne brine pad popularnosti njegove vlade koji pokazuju istraživanja javnog mnijenja, a govore da ju podržava manje od četvrtine birača.

"Jedini rezultat anketa koji je relevantan jest onaj koji pokazuje da je danas velika većina naših ljudi spremna prihvatiti reforme jer su svjesni da se više ne možemo zaduživati i da drugi neće platiti ono što smo mi potrošili", rekao je Janša.

Slovenski premijer kazao je da slovenska zaduženost zbog prijašnje vlade, koja je pretjerano financirala potrošnju i javni sektor, dostiže kritičnih 60 posto BDP-a, zbog čega će investicije u iduće dvije godine biti moguće samo iz stranih privatnih izvora.

Zato će radi investiranja u nove infrastrukturne projekte njegova vlada do kraja ove godine objaviti međunarodni tender za koncesiju na postojećim autocestama, rekao je Janša, dodajući da za to već postoji zanimanje više stranih fondova.

Janša je rekao da je želja njegove vlade da zemlju u idućoj godini izvede iz "opasne zone" u kojoj se trenutno nalazi i da je optimist jer drugih "pozitivnih" alternativnih mogućnosti osim provođenja strukturnih reformi i štednje nema te da njegova vlada prikazuje realno stanje stvari, ne želeći ga uljepšavati.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙