FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rodilište KB Merkur - "prijatelj djece"

Autor: lbak
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Rodilište Klinike za dječje bolesti i porode Kliničke bolnice (KB) Merkur danas je od strane Ministarstva zdravlja i UNICEF-a proglašeno "Rodilištem - prijateljem djece", kao 24. rodilište u Hrvatskoj od ukupno njih 31 i drugo u Zagrebu s tim statusom.

Da bi steklo status prijatelja djece, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Rodilište KB Merkur među vodećim je hrvatskim rodilištima prema broju poroda, a ispunilo je sve potrebne preduvjete za dobivanje ovog statusa - edukacija osoblja i trudnica o dojenju, poticanje podoja unutar pola sata od poroda, zajednički boravak majki i novorođenčadi 24 sata te poticanje isključivog dojenja.

Ravnatelju KB Merkur dr. Dinku Škegri priznanje je uručio zamjenik ministra zdravlja, Marijan Cesarik i regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier.

Cesarik je čestitao svim zaposlenicima rodilišta i poželio im puno uspjeha u daljnjem radu. "Naša djeca najvažnija su za našu budućnost", rekao je.

Škegro je kazao da je dodjela statusa "prijatelja djece" rodilištu KB Merkur jedan od pokazatelja da ono poštuje standarde, a rezultat je to, dodao je, napornog rada djelatnika te klinike.

Koordinator programa "Rodilište - prijatelj djece", dr. Josip Grgurić rekao je da se na dobivanju statusa radilo posljednjih 20 godina, napomenuvši da u svijetu 30 tisuća rodilišta ima status "Rodilišta - prijatelja djece". Istaknuo je važnost zajedničkog boravka majke i djeteta odmah nakon poroda, važnost edukacije trudnica i zdravstvenih djelatnika o dojenju te podršku zajednice i obitelji majci nakon dolaska iz rodilišta.

Status "Rodilište - prijatelj djece" nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine. Do sada je pet rodilišta u Hrvatskoj obnovilo taj status (Rijeka, Sv. Duh, Vukovar, Dubrovnik i Koprivnica). Uspješnost provedbe ovog programa u Hrvatskoj nedavno je potvrdio i svjetski znanstveni časopis za dojenje "Journal of Human Lactaction", koji je u zadnjem broju hrvatska iskustva u promicanju dojenja uvrstio uz singapurska, švedska, engleska i američka.

(Hina) xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙