FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Slovačkoj istraga protiv Csataryja za ratni zločin

Autor: rtom
BRATISLAVA, 27. rujna 2012. (Hina/AFP) - Slovačka policija objavila je u četvrtak u Košicama da je počela istragu protiv Laszla Csataryja, koji je sredinom srpnja uhićen u susjednoj Mađarskoj pod sumnjom da je bio nacistički ratni zločinac.

"Policija u Košicama otvorila je istragu protiv Csataryja za suučesništvo u ratnom zločinu" u Slovačkoj, rekla je glasnogovornica lokalne policije Jana Mesarova.

Csatary (97), je osumnjičen da je vodio tijekom rata policiju u getou u Košicama, danas slovačkom gradu koji je tada bio u sastavu Mađarske, saveznice nacističke Njemačke i da je organizirao deportacije Židova u nacističke koncentracijske logore.

Na vrhu je popisa traženih nacističkih ratnih zločina Centra Simon-Weisenthal u Jeruzalemu.

Oko 15.700 Židova iz Košica ubijeno je ili deportirano od 1941. do 1944. u logor Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske.

Tužbu protiv Csataryja za zločin protiv čovječnosti podnio je građanin Košica kojega je otac bio deportiran u Njemačku u siječnju 1945.

Slovačko pravosuđe najavilo je da želi Csataryju suditi u toj zemlji gdje je već bio osuđen na smrt u odsutnosti 1948. u Košicama (tadašnjoj Čehoslovačkoj) no pobjegao je u Kanadu. Njegov identitet kanadske su vlasti otkrile 1995., te je on pobjegao u Mađarsku.

Košice je 1944. posjetio Adolf Eichmann, ključna figura za provedbu "konačnog rješenja" nacističke ideologije. Bude li mu se sudilo u Slovačkoj, Csatary će vjerojatno biti osuđen na doživotni zatvor, jer je smrtna kazna u toj zemlji ukinuta 1990.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙