FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački nastavnici štrajkom traže veće plaće

Autor: mtro
BRATISLAVA, 13. rujna 2012. (Hina/AFP) - Većina osnovnih i srednjih škola i neke visoke škole zatvorene su u četvrtak u Slovačkoj zbog štrajka nastavnika koji traže povišenje plaća za 10 posto.

"Štrajk je podržalo 90 posto osnovnih škola, 80 posto srednjih i 30 posto sveučilišta", rekao je predsjednik nacionalnog sindikata nastavnika Pavel Ondek, prenosi agencija France presse. "Tražimo 10 posto više plaće za sve oni koji rade u obrazovanju, a ne samo za nastavnike", precizirao je.

Prosvjednici traže i povišenje proračuna za obrazovanje sa sadašnje razine od 3,2 posto BDP-a na 6 posto.

"Poštujem pravo nastavnika na štrajk, ali naši napori se kose s obvezom Slovačke da sredi javne financije", reagirao je socijaldemokratski premijer Robert Fico u priopćenju.

Slovačka, članica EU od 2004. i eurozone od 2009. želi smaniti svoj deficit državne potrošnje ispod 3 posto BDP-a nakon 2013. Za ovu godinu Bratislava računa na deficit od 4,6 posto PIB-a.

Plaće nastavnika u Slovačkoj iznose između 435 eura mjesečno za nastavnika početnika i 580 eura za nastavnika s 15 godina staža, dok prosječna plaća u toj zemlji iznosi 770 eura.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙