FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZ: pripravnički staž medicinskih radnika obavlja se temeljem ugovora o radu

Autor: rkor
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u današnjem priopćenju vezano uz financiranje pripravničkog staža medicinski radnika u 2012. ističe da je status zdravstvenih radnika uređen posebnim propisima s područja zdravstvene zaštite te se pripravnički staž obavlja temeljem ugovora o radu, a troškove pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita snose zdravstvene ustanove i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Ako se postigne dogovor sa strukovnim udruženjima, Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da se ubuduće staž zdravstvenih djelatnika obavlja kroz mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, navodi HZZ, potrebno je izmijeniti ili dopuniti postojeći zakonski okvir.

Hrvatski zavod za zapošljavanje ima kapacitet i mogućnosti financijski podržati uključivanje zdravstvenih radnika u mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa te stoga u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava inicira zajednički sastanak u ponedjeljak, 1. listopada, svih dionika u čijoj je nadležnosti obavljanje pripravničkog staža zdravstvenih radnika, stoji u priopćenju.

U njemu se prethodno navodi da je, zbog značaja društvene skrbi za zdravlje, status zdravstvenih radnika uređen posebnim propisima s područja zdravstvene zaštite, pored ostalog, njihova prava i obaveze u obavljanju obaveznog pripravničkog staža i zakonske obaveze polaganja stručnog ispita kao i daljnje napredovanje kroz obaveze stručnog usavršavanja, a vezanog uz licencu za rad.

Pripravnički staž zdravstvenih radnika provodi se prema važećim propisima s područja zdravstvene zaštite – Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, Pravilnika o mjerilima za primanje zdravstvenih radnika na staž i Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji su u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pripravnički staž sukladno Pravilniku o mjerilima za primanje zdravstvenih radnika na staž obavlja se temeljem ugovora o radu, a isto tako ostavljena je mogućnost obavljanja pripravničkog staža u statusu volontera. U dosadašnjoj praksi troškove pripravničkog staža, a što uključuje trošak bruto plaće (neto plaća i obavezni doprinosi) i trošak polaganja stručnog ispita snosili su zdravstvene ustanove i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na temelju Javnog poziva, navodi se u priopćenju.

HHZ, dodaje se, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, a i provedbe Zakona o poticanju zapošljavanja, uređuje institut stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak je da osobe steknu potrebno radno iskustvo za zapošljavanje ili polaganje stručnog ispita ako je to propisano Zakonom o radu. HZZ naglaša da su osobe koje su na stručnom osposobljavanju za rad izjednačene s osobama u radnom odnosu, osim prava na naknadu za rad i ugovora o radu. Naime, objašnjavaju, radi se o plaćanju troškova doprinosa obaveznog mirovinskog osiguranja, a osoba ne ostvaruje plaću.

Stoga je, zaključuje HZZ, ako se postigne dogovor sa strukovnim udruženjima, Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da se ubuduće staž zdravstvenih djelatnika obavlja kroz mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, potrebno izmijeniti ili dopuniti postojeći zakonski okvir.

(Hina) pp yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙