FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconijeva stranka nastoji sanirati štete od skandala

Autor: spuc
RIM, 26. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Oslabjela stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, podijeljena frakcijskim sukobima, stranka Narod sloboda (PDL) nastoji ublažiti štetu od zadnjeg korupcijskog skandala, sedam mjeseci prije nacionalnih izbora.

Slučaj pronevjere stranačkih sredstava u regiji Lacij, koja okružuje Rim, doveo je do poziva talijanskog predsjednika i crkve da se stane na kraj sramotnom ponašanju političke elite.

Skandal je izbio nakon što se razotkrilo da su zastupnici oblasnog vijeća pronevjerili stotine tisuća eura stranačkog novca i potrošili ih na raskošne večere i zabave uključujući one u kojima su sudionici bili odjeveni u toge i praseće maske a podnosili su račune s takvih zabava radi nadoknade službenih troškova. Franco Fiorito, vođa PDL-a u oblasnom vijeću Lacija pod istragom je zbog sumnji da je sam pronevjerio oko 800 tisuća eura.

U ponedjeljak navečer ostavku je podnijela predsjednica oblasti Lacij Renata Polverini. Ona je ustvrdila kako nije učinila ništa loše no priznala je da je skandal koji je razotkrio sukobe među frakcijama u ovoj stranci desnog centra ostavio oblasno vijeće bez legitimiteta. Njezinom ostavkom automatski je raspušteno i oblasno vijeće u kojem je većinu imao PDL.

Nacionalni stranački prvaci od Berlusconija na dolje najavili su mjere za kontrolu stranačkih rashoda. Berlusconi je u utorak na svom blogu pozvao za promjene u sadašnjem sustavu javnog financiranja stranaka te na vanjske stručnjake koji će provjeravati stranačke financije, a glavni tajnik stranke smatra da bi podaci o stranačkim financijama trebali biti dostupni na internetu.

Italija najvjerojatnije u travnju izlazi na opće izbore na kojima bi trebala izabrati novu vladu koja će voditi zemlju nakon tehnokrata Marija Montija koji je preuzeo tu dužnost nakon što je Berlusconi podnio ostavku.

Monti je u utorak ponovio kako nema namjeru izaći na izbore iako ga mnogi poslovni ljudi, akademska zajednica i bankari pozivaju da to učini jer ga smatraju jedinom osobom koja taj posao može obavljati vjerodostojno.

Berlusconi se još nije odlučio hoće li se uključiti u utrku za premijersku fotelju.

Analitičari smatraju da je nakon oblasti Lacij sljedeća regija koja bi mogla pasti kao žrtva skandala vezanih uz PDL Lombardija.

Guverner Lombardije Roberto Formigoni, Berlusconijev saveznik, također je pod istragom zbog navodnog primanja 8,5 milijuna eura mita.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙