FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lalovac: savjetodavni, a ne represivni pristup velikim poreznim obveznicima

Autor: ibob
ZAGREB, 25. rujna 2012.(Zagreb) - Saborski zastupnici poslijepodne su podržali osnivanje posebnog područnog ureda Porezne uprave za velike porezne obveznike, a zamjenik ministra financija Boris Lalovac naglasio je da primarni cilj izmjena Zakona o Poreznoj upravi nije represija, nego savjetodavni pristup velikim obveznicima, koji su izuzetno važni za državni proračun.

Posebni, 21. područni ured Porezne uprave radit će s oko 600 najvećih poreznih obveznika, koji su uplatili 46 posto od ukupno uplaćenih poreza i doprinosa.

Ti su obveznici lani ostvarili oko 400 milijardi kuna prihoda, a zapošljavaju jednu četvrtinu svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Ivan Šuker (HDZ) naglasio je da je u Poreznoj upravi već prije sedam godina osnovana ispostava za velike porezne obveznike.

Ocijenio je da će predložene izmjene ostati "mrtvo slovo na papiru", ako Porezna uprava ne educira stručnjake koji će se moći nositi s vrhunskim stručnjacima koje angažiraju velike tvrtke.

Šuker je naglasio da je u posljednjih osam godina naplaćeno u prosjeku 97,8 posto poreza, te da "ne možemo reći da je Hrvatska zemlja u kojoj se ne plaća porez".

Laburista Nikolu Vuljanića brine što zakon nije predvidio obvezu porezne uprave da prati porast vrijednosti imovine svih poreznih obveznika u odnosu na plaćeni porez.

"To mora biti svakodnevna obveza poreznika, da se ne događaju pjevači s više od milijun kuna poreznog duga", rekao je Vuljanić.

Ni Bori Grubišiću (HDSSB) nije jasno "kako to da kolumnist jednih uglednih novina ima porezni dug od 2,1 milijun kuna".

Upitao je i zašto je potrebno osnovati novi porezni ured, kad je naplata poreza viša od 97 posto, unatoč činjenici da su poreznici lani obavili nadzor u svega pet posto velikih obveznika.

Grubišića je zanimalo i zašto zakonom nije točno propisano što su to veliki porezni obveznici, a zamjenik ministra Lalovac objasnio je da će se kriteriji definirati pravilnikom, kako se ne bi moralo mijenjati zakon svaki puta kad u Hrvatsku uđu novi investitori.

(Hina) xibob yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙