FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljske tajne službe moraju objaviti prisluškivanje

Autor: ilov
VARŠAVA, 24. rujna 2012. (Hina/APA) - Poljske tajne službe moraju ubuduće objavljivati statistike o prisluškivanjima, jer detaljne informacije o prisluškivanju nisu tajna i prema njima se treba postupati kao i prema svakoj drugoj javnoj informaciji, glasi presuda poljskog vrhovnog upravnog suda objavljena u ponedjeljak.

Sukladno presudi, poljska Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) dužna je objaviti i arhivske podatke o zatraženim i poduzetim akcijama prisluškivanja.

Objavu podataka zatražio je 2009. Poljski helsinški odbor za ljudska prava, a ABW je to odbio uz tvrdnju da bi objava detaljnih statistika o prisluškivanju ugrozio državnu sigurnost.

U veljači je Helsinški odbor dobio za pravo u sličnom postupku protiv Središnjeg državnog ureda za borbu protiv korupcije (CBA) pred upravnim sudom vojvodstva u Varšavi. CBA međutim unatoč tome nije objavio podatke o prisluškivanju.

"Nastojat ćemo da sve državne službe uvedu obvezu godišnje objave statistika o prisluškivanju, kao što je to slučaj u mnogim drugim zemljama", izjavio je dopredsjednik Helsinškog odbora Adam Bodnar za list Gazeta Wyborcza.

Sukladno novom poljskom zakonu o državnom odvjetništvu, državni je odvjetnik od 2011. dužan svake godine predočiti parlamentu izvješće sa statističkim podatcima o akcijama prisluškivanja.

Prema izvješću glavnog državnog odvjetnika za 2010., poljske obavještajne službe i policija podnijeli su te godine zahtjeve za prisluškivanje 6.723 osoba. U 52 slučajeva sud je odbio zahtjev, a 218 zahtjeva odbili su državni odvjetnici. Najviše zahtjeva za prisluškivanje podnijela je policija.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙