FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u najvećem fokusu dionice Adrisa i Podravke

Autor: scvi
ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - U mirnom prijepodnevnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi najviše prometa ostvareno je dionicama Adrisa i Podravke, a kako nema važnijih korporativnih vijesti, investitori uglavnom prate zbivanja na inozemnim burzama.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,06 posto, na 1.702 boda, a Crobex10 0,87 posto, na 953 boda.

Redovni promet iznosio je gotovo 5 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 kuna manje nego jučer u ovo doba.

„U mirnom prijepodnevnom trgovanju na domaćem tržištu najviše se trgovalo povlaštenim dionicama Adrisa i Podravke. Budući nema važnijih korporativnih vijesti, investitori uglavnom prate zbivanja na inozemnim burzama“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer ulagače zabrinjavaju slabi makroekonomski izgledi i neizvjesnost oko toga hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć.

U međuvremenu, njemački institut Ifo objavio je indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj, koji je u rujnu dotaknuo 101,4 boda, spustivši se s 102,3 boda zabilježenih u kolovozu. Taj indeks tako klizi već peti mjesec zaredom, te je sada na najnižoj razini od početka 2010. godine.

Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu između 0,5 i 1,13 posto.

„Za nove smjernice investitori čekaju sutrašnju objavu indeksa povjerenja njemačkih potrošača za kolovoz te podatak o inflaciji u najvećem europskom gospodarstvu“, zaključuje Matić.

Najveći promet do sada je ostvaren povlaštenom dionicom Adrisa, 1,35 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,28 posto, na 224 kune.

Milijunski promet još je ostvaren i dionicom Podravke, pri čemu joj je cijena ojačala 1,21 posto, na 250,95 kuna.

Dionici HT-a cijena je porasla 1,22 posto, na 199 kuna, uz promet od 728 tisuća kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 4,58 posto ističe se dionica Zagrebačke banke, dok se po padu cijene za 4,51 posto izdvaja dionica Ine.

Od poslovnih vijesti, Agrokor namjerava izdati obveznice s pravom prvenstva, u iznosu od 475 milijuna eura, za potrebe refinanciranja postojećeg duga.

Za glavne aranžere izdanja Agrokor je odabrao BNP Paribas, JP Morgan i Uncredit. Obveznice će se izdati s rokom dospijeća za 7 godina, odnosno do 2020. godine, a bit će denominirane u eurima ili američkim dolarima, ili u kombinaciji obje spomenute valute.

Iz Agrokora nisu željeli komentirati detalje cijeloga posla.

Jamci za obveze Agrokora bit će tvrtke iz njegova sastava, među kojima i tvrtke Konzum, Jamnica, Zvijezda i PIK Vinkovci, koje su jutros o tome izvijestila javnost putem Zagrebačke burze.

Dionice Konzuma jutros su oslabile 5,65 posto, dok su dionice Belja i Vupika u minusu blagih 0,05 posto, a dionicama Jamnice i Zvijezde nije se trgovalo.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙