FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: bivši načelnik policije osuđen na 15 godina

Autor: dmar
PEKING, 24. rujna 2012. (Reuters/Hina) - Kineski sud osudio je na 15 godina zatvora Wang Lijuna, bivšeg načelnika policije u Chongqingu i bliskog suradnika degradiranog političkog čelnika Bo Xilaija, izvijestila je u ponedjeljak državna agencija Xinhua.

Suđenje je završeno u utorak, 18. rujna, u gradu Chengduu, a u presudi koja je objavljena naknadno Wang Lijun je proglašen krivim po četiri točke optužnice - zlouporabu zakona u osobne svrhe, kršenje zakona, zlouporabu vlasti i korupciju.

Lijun je pritom spasio glavu zahvaljujući "velikom doprinosu" u istrazi vlasti protiv obitelji Bo Xilaija, neomaoističkog političara za čiji je pad zaslužan, izvijestio je sud.

Sud je objavio da su Lijunovi postupci "uvelike omogućili obnovu istrage" o ubojstvu britanskog poduzetnika Neila Heywooda za koje je prošlog mjeseca na uvjetnu smrtnu kaznu osuđena supruga Boa Xilaija, Gu Kailai, književnica i uspješna međunarodna odvjetnica.

Presuda bivšem šefu policije i dogradonačelniku grada-provincije Chongqing od tri milijuna stanovnika, na koju se Lijun neće žaliti, dovodi vladajuću Komunističku partiju blizu odluke o sudbini Bo Xilaija, čiji je politički pad izazvao velike potrese na kineskoj političkoj sceni.

Bo Xilai, koji je nekad bio vrlo utjecajni generalni sekretar Komunističke partije Chongqinga, proljetos je smijenjen i suspendiran iz partijskog Politbiroa. Zasad je optužen samo za kršenja unutarnje partijske discipline, no stručnjaci smatraju vrlo mogućim da će se i on morati suočiti s optužbama za zločin, vjerojatno nakon partijskog kongresa.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙