FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Psihologija holokausta" B. Zuckermana

Autor: ipet
ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Boško Zuckerman u svojoj knjizi "Psihologija holokausta", predstavljenoj večeras u Židovskoj vjerskoj zajednici "Bet Israel", pokazuje da je antisemitska propaganda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Srbiji za vrijeme Drugoga svjetskog rata bila identična ili vrlo slična i to je prvi put da je neki autor na to ukazao, istaknuo je urednik Ivo Goldstein.

Knjiga Boška Zuckermana objavljena je prošle godine u izdanju "Bet Israela" i njegov je prošireni i dopunjeni doktorat, objasnio je Ivo Goldstein koji je napomenuo da je večeras u trostrukoj 'ulozi' - predsjednika "Bet Israela", urednika knjige i profesora-mentora Zuckermanova doktorata.

Goldstein smatra da Zuckermanova knjiga može dobro poslužiti za elaboraciju dviju osnovnih teza - prve da je njezin meritum to što govori o modelima protu-židovske propagande, dok je njezina druga teza ili sloj da su ti modeli bili primjenjivani na isti način i u tadašnjoj NDH i u Srbiji.

Ova druga teza, ocijenio je, još je nepovoljnija za sve revizioniste i ekstremiste koji su u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj i Srbiji na različite načine poručivali da su Židove ubijali i progonili 'oni drugi'.

Goldstein je ukazao i na to da knjiga jasno govori o tomu da fenomen holokausta ima širu bazu, odnosno da se on morao sustavno i dugo pripremati da bi se takav masovni zločin uopće mogao dogoditi, te da ga treba sagledati cjelovito.

Kao predsjednik Goldstein je pak posebno zadovoljan što je baš "Bet Israel" objavio tu knjigu kao sedmu do sada objavljenu jer, istaknuo je, to je obveza Židova kao 'naroda knjige'.

Autor je objasnio da je knjigu nazvao "Psihologija holokausta" jer je htio ukazati na to kako se stvarala misaona podloga za holokaust korištenjem propagande kojoj je glavna zadaća bila difamirati, dehumanizirati i demonizirati Židove.

Pri tomu, istaknuo je, ta je propaganda i u NDH i u Srbiji provođena planski i sustavno i koristila se čistim lažima sa svrhom da u javnosti izazove i potencira animozitet, prezir i mržnja prema Židovima. Zuckerman, komu je tijekom holokausta u Austriji, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj stradalo 57 članova uže i šire obitelji, zaprepašten je oštrinom te propagande koja je, rekao je, bila žešća od one u Njemačkoj.

(Hina) xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙