FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U prosincu odluka hoće li 2013. u BiH biti popis

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. rujna 2012.(Hina) - Ured Europske unije za statistiku (Eurostat) u prosincu će donijeti konačnu odluku o tome može li se u Bosni i Hercegovini 2013. godine provesti popis stanovništva kako je to planirano, izjavio je u srijedu u Sarajevu ravnatelj Eurostata Pieter Evearaers.

Nakon sastanka s ravnateljem agencije za statistiku BiH Zdenkom Milinovićem, Everaers je pojasnio kako će konačna odluka Eurostata ovisiti o tome kako će izgledati probni popis koji se treba provesti u listopadu.

"Na temelju rezultata probnog popisa donijet ćemo odluku o tome hoće li popis biti održan iduće godine ili ne", kazao je Everaers, dodajući kako međunarodni monitoring nad pripremama koje provode bosanskohercegovačke vlasti za sada djeluje ohrabrujuće.

Ravnatelj Eurostata je istaknuo kako je cilj zajamčiti poputnu kvalitetu popisa koji treba osigurati prikupljanje vjerodostojnih podataka, uz pravo građana da se na odgovarajući način izjasne i o osjetljivim pitanjima kakvima se u BiH smatraju ona o nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjedi ili materinskom jeziku.

Probni popis koji se priprema, kako je pojasnio Zdenko Milinović, ima za cilj osigurati da tijekom glavnog popisa planiranog za travanj 2013. godine ne bude grešaka.

Takav probni popis nužan je jer u BiH popisa stanovništva nije bilo još od bivše Jugoslavije, odnosno od 1991. godine, pa se nemaju na temelju čega ni raditi korekcije kako je to slučaj u drugim državama koje provode popise svakih deset godina.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙