FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka Skupština o prilagodbi zgrada osobama s invaliditetom

Autor: dber
ZAGREB, 19. rujna 2012.(Hina) - Od ukupno tri tisuće javnih zgrada u Zagrebu, njih 1461 ili 49 posto pristupačnih je osobama s invaliditetom, dok je 22 posto djelomično pristupačnih, a 29 posto je nepristupačnih zgrada, rečeno je danas na tematskoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine "Pristupačnost i mobilnost Grada Zagreba za osobe s invaliditetom", održanoj povodom Europskog tjedna mobilnosti.

Većina gradskih zastupnika i predstavnika udruga osoba s invaliditetom složili su se da je u Zagrebu vidljiv napredak u prilagođavanju javnih zgrada osobama s invaliditetom, ali da još puno toga treba učiniti kako na uklanjanju arhitektonskih barijera, tako i na edukaciji građana odnosno podizanju svijesti o važnosti osiguravanja pristupačnosti.

Predsjednik Skupštine i Kluba gradskih zastupnika SDP-a Davor Bernardić izrazio je žaljenje što se skupštinska sjednica nije mogla održati u Staroj gradskoj vijećnici već u Maloj dvorani KD "Vatroslav Lisinski" budući da je Vijećnica, s pristupnom rampom, tek djelomično pristupačna.

Puno toga je učinjeno, ali uvijek se može više, kazao je Bernardić i poručio da trebamo postati društvo jednakih mogućnosti i grad jednakih mogućnosti, grad u kojem ne trebaš biti nečiji prijatelji ili rođak da bi uspio na natječaju, grad u kojem se nitko neće razlikovati po nacionalnoj, rodnoj ili drugoj pripadnosti te ima li tko invaliditet ili ne.

"U takvo društvo vjerujem, to je naš zadatak i tu trebamo biti uporni", rekao je.

Morana Paliković Gruden (HNS) upozorila je da se rampa za osobe s invaliditetom kod uspinjače, ali i rampe na drugim lokacijama rijetko koriste te upitala je li u duhu teme i to što se na parkirna mjesta namijenjena invalidima proširuju terase kafića u centru grada. Dodala je i kako bi svi vlasnici prostora, bez obzira radi li se o 'frizeraju' ili sportskoj dvorani trebali imati obvezu prilagoditi svoje prostore osobama s invaliditetom.

Margareta Mađerić (HDZ) smatra da bi se Grad trebao više orijentirati prema djeci s invaliditetom kako se ne bi događalo da zbog polaska u školu moraju ići u drugi, nepoznati kvart jer u njihovom kvartu nema prilagođene škole niti stručnjaka koji bi se o njima brinuli.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Anka Slonjšak navela je da bi se kod izdavanja dozvola vezanih za prilagodbu zgrada obavezno trebalo konzultirati osobe s invaliditetom kako bi procijenile je li neka zgrada doista prilagođena ili ne jer često u zgradu mogu samostalno ući, ali unutra ne mogu obavljati posao zbog kojega su došle.

Svoje su pohvale, primjedbe i prijedloge iznijeli i predstavnici brojnih udruga osoba s invaliditetom. Pohvalili su prilagodbu javnog gradskog prijevoza zahvaljujući novim niskopodnim tramvajima i autobusima, kao i mogućnost korištenja kombi vozila za osobe s invaliditetom, no smatraju da bez edukacije građana nema uklanjanja predrasuda.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je najavio da će u jesenskom rebalansu biti osiguran novac za izgradnju posebnog lifta u Staroj gradskoj vijećnici. Zamjerio je gradskim zastupnicima koji, kako smatra, nisu dovoljno dobro ocijenili sve što je od 2000. godine do danas napravljeno na prilagodbi objekata osobama s invaliditetom.

"Tolerancija, solidarnost i razumijevanje tri su ključne riječi bez kojih o toj temi ne možemo govoriti", kazao je Bandić podsjetivši kako je u konkurenciji dvije tisuće gradova Grad Zagreb svake godine zauzimao visoka druga i treća mjesta po učinjenom za osobe s invaliditetom.

Zagrebačka Gradska skupština danas je prihvatila i nekoliko zaključaka kojima je obvezala Gradsku upravu i gradonačelnika na daljnji rad u tom smjeru.

Tako će, u roku od šest mjeseci Grad imati obvezu izraditi kartu za osobe s invaliditetom na kojoj će biti sve barijere i zapreke koje ometaju njihovu mobilnost, a u roku od 30 dana Gradskoj skupštini bit će potrebno dostaviti popis građevinskih objekata, javnih i prometnih površina kojima upravlja Grad, a koje je potrebno preinačiti te procjenu vrijednosti tih građevinskih radova.

Gradonačelnik se zadužuje da pri planiranju proračuna za 2013. osigura trećinu novca za prilagodbu prostora kako bi se mogle ispuniti obveze iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i novac za prilagodbu zgrade Stare gradske vijećnice. Trebao bi dostaviti i procjenu prilagođenosti skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u gradskom vlasništvu te ubuduće planirati njihovu prilagodbu.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙