FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija zbog nedavne nesreće uvela strože propise za let balonom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. rujna 2012.(Hina) - Baloni na topli zrak za panoramske letove iznad Slovenije ubuduće će smjeti prevoziti najviše 20 ljudi, a neće smjeti poletjeti bez preciznih i svježih podataka o meteorološkim prilikama, objavila je u utorak slovenska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Stroži propisi i nova pravila licenciranja pilota doneseni su nakon nesreće u kojoj je 23. kolovoza nedaleko Ljubljane balon, u čijoj je gondoli bilo 32 ljudi, nastradao prilikom pokušaja spuštanja zbog približavanja oluje. Zbog vrtloženja zraka u nižim slojevima, balon nakrcan putnicima prilikom drugog pokušaja spuštanja je udario u drvo i zapalio se. Pri tome su izgorjela četiri putnika u gondoli, a kasnije su još dvojica umrla u bolnici zbog teških opekotina, fraktura i ozljeda unutarnjih organa.

Direktor agencije za civilni promet Žiga Kotnik izjavio je da će komercijalni letovi balonima, koji su od nesreće prije skoro mjesec dana bili zabranjeni, opet biti dopušteni od kraja ovog tjedna, ali pod novim i strožim operativno-tehničkim zahtjevima koji su objavljeni u službenom listu, čime će se smanjiti mogućnost nesreća. Zahtjev za nove licence predalo je do sada devet tvrtki koje imaju balone za komercijalno korištenje.

Prema novim uvjetima za letove takvih balona, njihov pilot će se prije odluke o letu morati detaljno upoznati s najsvježijim meteorološkim podacima i kratkoročnom prognozom vremena te imati unaprijed sastavljen alternativni plan leta u slučaju promjene vremenskih prilika.

Uz to, zapremnina balona za komercijalne letove novim je zahtjevima limitirana na 10.500 kubičnih metara, on će smjeti ponijeti najviše 19 putnika, a piloti će se morati redovno testirati i stručno osposobljavati za točno određen tip balona. Vjeruje se da je prošlomjesečnoj tragediji nedaleko Ljubljane, uz vremenske prilike, doprinijela činjenica da se velikim balonima s mnogo putnika teže manevrira kod prisilnog spuštanja, što je dovelo do udara balona u drvo i požara izazvanog plinom za zagrijavanje zraka u kupoli balona.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙