FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: film "Treća žena" prikazan u bečkom Burg kinu

Autor: spd
BEČ, 16. rujna 2012. (Hina) - Film "Treća žena" Zorana Tadića prikazan je u nedjeljno poslijepodne u Burg kinu, u središtu Beča, a od danas je i 50-ak eksponata u svezi s tim filmom sastavni dio stalne postave Muzeja "Treći čovjek".

Petnaest godina nakon premijere filma "Treća žena" rijetki primjer uspješne posvete proslavljenom klasiku Carola Reeda snimljenog 1948. godine u austrijskom glavnom gradu - prikazan je prvi put u Beču u nazočnosti dijela filmske ekipe koja je radila na tom filmu, mnoštva Austrijanaca i Hrvata koji žive i rade u Beču.

Scenarij za "Teću ženu" napisali su Zoran Tadić i Pavao Pavličić a prikazan je s engleskim titlovima. Ena Begović i Alma Prica su za uloge u filmu u Puli 1997. dobile Zlatnu Arenu.

Nazočne u Burg kinu uoči projekcije pozdravio je veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota i kazao da je ovaj projekt nastao u suradnji austrijskih i hrvatskih institucija, te da je to dobar primjer kako se može dobro surađivati.

"Genijalni redatelj Zoran Tadić uspio je povezati Zagreb i Beč na poseban način Zagreb u vrijeme Domovinskog rata i poslijeratni Beč u oba filma osim atmosfere osjeća se zajednička pripadnost srednjeeuropskom kulturnom krugu i prostoru", rekao je veleposlanik Gordan Bakota.

U ime filmske ekipe zahvalila je glumica i protagonistica filma Alma Prica, naglasivši da je ovo lijepa uspomena da se konačno sjedine "Treći čovjek" i "Treća žena" u Beču zahvaljujući Vladimiru Kleščiću, montažeru filma i inicijatoru ovog posjeta. "Nažalost, danas među nama nema više mnogo onih koji su stvarali film: Zorana Tadića, Ene Begović, Ljubomira Kapora, ali su danas u našim mislima i u filmu", kazala je Alma Prica, naglasivši da joj posebno drago što je brojna obitelj Zorana Tadića bila danas na projekciji filma u Beču.

Također je kazala da joj je drago što će i hrvatski film sada biti sastavni dio postave Muzeja Treći čovjek u Beču. To zadovoljstvo dijeli i glumac Vedran Mlikota koji je izjavio da mu je to bio prvi film u kojem je imao veliku ulogu te da mu je bila velika čast raditi sa sjajnom glumačkom ekipom i što je film prikazan u Beču.

Gerhard Strassgschwandtner koji, koji je uz Karin Hoefler ravnatelji Muzeja Treći čovjek u Beču, izrazio je zadovoljstvo što su spojeni "Treći čovjek" i "Treća žena" u Beču. On kaže da je prihvatio ideju Kleščića jer je "Treća žena" jedini 'remake" britanskog filma "Treći čovjek" koji je sjajno napravljen a da će oko 50 eksponata originalni scenarij, plakat, foršpan biti od danas stalna postava muzeja, koji je prostire u 13 soba i ima ukupno 2200 originalnih izložaka i dokumenata, scenarija, kamera, više od 400 obrada jednog od najpoznatijih evergreena u povijesti filmske glazbe "Harry Lime Theme" te bogati reklamni materijal.

Projekcija filma "Treća žena" u Beču održana je u organizaciji Muzeja Treći čovjek, Hrvatskog filmskog saveza i hrvatske Kinoteke.

(Hina) xspd ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙