FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad pozvao na međusirijski dijalog

Autor: vrad
DAMASK, 15. rujna 2012. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozvao je na međusirijski dijalog na susretu s međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem u subotu u Damasku, objavila je sirijska televizija.

"Glavni problem u Siriji je kako političko rješenje uskladiti s radom na terenu. Rad na političkom aspektu se nastavlja, napose putem poziva na dijalog posvećenog težnjama sirijskog naroda".

"Uspjeh političkog djelovanja ovisi o pritiscima kojima će biti izložene zemlje što financiraju i uvježbavaju teroriste te dopremaju oružje u Siriju, kako to više ne bi činile", dodao je Asad.

Sirija optužuje zapadne zemlje a osobito Katar i Saudijsku Arabiju da financiraju i naoružavaju pobunjenike.

Sirijski predsjednik je izjavio da će njegova zemlja "potpuno surađivati sa svim onima koji iskreno, objektivno i neovisno rade na rješenju krize", u prigodi susreta na kojemu su sudjelovali ministar vanjskih poslova Valid Mualem i savjetnica predsjednika Busaina Šaban.

Međunarodni mirovni izaslanik Lahdar Brahimi rekao je u subotu nakon susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom da sukob u Siriji predstavlja "prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet".

"Kriza je opasna, ona se pogoršava i predstavlja prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet", rekao je mirovni posrednik novinarima u Damasku, nakon susreta sa šefom sirijske države.

Brahimijev posjet Siriji, prvi otkad je zamijenio Kofija Annana, odvija se dok se krvavi sukobi nastavljaju u zemlji pri čemu je još 125 osoba ubijeno u petak, od kojih 100 civila, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi postigli napredak", rekao je Brahimi. "Bit ćemo u kontaktu sa zemljama koje imaju interes i utjecaj na sirijsko pitanje", dodao je.

Brahimi je rekao da će se uskoro vratiti u regiju, nakon razgovora u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙