FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji rezervirani prema Barrosovu prijedlogu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. rujna 2012.(Hina) - U Sloveniji koja je članica eurozone rezervirano su reagirali na prijedlog Europske komisije o bankarskoj uniji koja bi uključivala i zajedničku kontrolu banaka u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu.

Ministarstvo financija je priopćilo da prijedlog koji je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu iznio u Europskom parlamentu ne mogu komentirati jer detalji tog zakonskog prijedloga službeno nisu poznati, ali da pozdravljaju sve inicijative i zakonodavne prijedloge koji koji bi poboljšali financijsku stabilnost u eurozoni i njenim članicama.

Guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec izjavio je pak da bi jedinstvenu kontrolu svih europskih 6000 banaka bilo teško provoditi i da bi zajednička kontrola vjerojatno bila primjenjivana na tzv. "sistemske banke" kojih je oko 150.

U Sloveniji se sistemskom bankom zbog njene veličine na bankarskom tržištu Slovenije i većinskog vlasništva države smatra Nova Ljubljanska banka (NLB). Kontrola ostalih, nesistemskih banaka ostala bi pod nadležnošću nacionalnih centralnih banaka, smatra Kranjc.

Europska komisija u srijedu je objavila prijedlog za uspostavu jedinstvenog mehanizma za nadzor svih banaka u eurozoni, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije i preduvjet za neposrednu dokapitalizaciju banaka iz europskih fondova za spas eura.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙