FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija strahuje da Priština nije zainteresirana za nastavak dijaloga

Autor: tman
BEOGRAD, 11. rujna 2012. (Hina) - Ravnatelj ureda srbijanske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin rekao je u utorak za beogradsku tv postaju B 92 kako strahuje da Priština nije zainteresirana za nastavak dijaloga s Beogradom jer "nema što dobiti nego samo izgubiti".

"Mi smo više puta kazali da dijalog treba nastaviti i podići ga na višu razinu. Kažemo to i sada, možemo to učiniti odmah… Bojim se da je Priština ta koja nije zainteresirana za pregovore, a može se čuti i da spremaju moguće nove uvjete", kazao je Vulin.

"Problem Prištine je taj što nema što dobiti, već samo izgubiti", dodao je Vulin istaknuvši kako od međunarodne zajednice očekuje da izvrši pritisak na Prištinu kako bi razgovori s Beogradom bili nastavljeni.

Voditelj ureda za Kosovo ponovio je kako "Srbija ne priznaje ni nadziranu ni nenadziranu neovisnost Kosova" dodajući da sada može biti dodatnih problema za Srbe na Kosovu. Također je istaknuo kako Kosovo ne može biti neovisno dok ne postane članom UN-a, a to "ne može biti dok god je Srbija članica svjetske organizacije".

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je za rusku televiziju uoči susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak u Sočiju, kako je "Rusija stalni član Vijeća sigurnosti UN koji nikada neće prihvatiti neovisnost Kosova, što olakšava borbu Srbije".

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je uoči tog susreta za agenciju Tanjug kako Rusiju zanimaju planovi nove srbijanske vlade, a posebice kako teče "izrada nove platforme Srbije za rješavanje kosovskog pitanja". "Nama je to značajno, jer naše stajalište ostaje načelno i na strani Srbije u ovom za nju izuzetno važnom pitanju", kazao je Konuzin.

Na upit kako Moskva gleda na spremnost Srbije da dijalog Beograda i Prištine podigne na višu političku razinu, Konuzin je odgovorio kako Rusija polazi od toga da je međunarodnopravni temelj za reguliranje tog pitanja Rezolucija VS UN 1244. Po njegovim riječima, u proces rješavanja kosovskog pitanja "uključen je veliki broj međunarodnih faktora - od EU do pojedinačnih država koje aktivno pokušavaju utjecati na te razgovore i to u najvećem broju slučajeva na štetu Srbije".

"Sada je najvažnije da se dade prilika Beogradu i Prištini da zajednički, izravno odrede sadržaj razgovora i njihovu razinu, a da potom dođe do dogovora koji bi bio u skladu s temeljnim načelom Rezolucije VS UN", smatra Konuzin koji je najavio da će o Kosovu biti riječi i tijekom današnjeg susreta Nikolića i Putina u Sočiju.

(Hina) xtman ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙