FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Srbija na međunarodnim skupovima bez obzira na Kosovo

Autor: tman
BEOGRAD, 3. rujna 2012. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak za beogradski B92 kako Srbija treba sudjelovati na regionalnim i drugim međunarodnim skupovima na kojima su i dužnosnici Kosova bez obzira na fusnotu koja bi stajala uz pločicu s njihovim nazivom.

Po njegovim riječima nije uopće bitno hoće li fusnota, koja govori o trenutačnom statusu Kosova, biti na pločici ili na pratećim dokumentima, kako je to usvojila u nedjelju navečer srbijanska vlada. Fusnota kojom bi Kosovo trebalo biti predstavljeno na tim skupovima "ne može ni stati na pločicu ispred nekog predstavnika Kosova", rekao je on.

Dodajući kako se ne radi o ni o kakvom ustupku Prištini, Dačić je kazao da "u sporazumima koje je prethodna vlada dogovorila s Prištinom u Bruxellesu nigdje ne piše da fusnota mora biti na tabli i tu je postojao problem dvostrukog tumačenja".

Srbijanski premijer naglasio je da se netom usvojenom vladinom instrukcijom omogućava Srbiji sudjelovanje na međunarodnim skupovima na kojima sudjeluje i Kosovo, čije predstavnike Kosova pozivaju svugdje u regiji, pa Srbija tako dobiva mogućnost iznošenja svojih stajališta te isto tako izbjegava da zbog nesudjelovanja trpi gospodarske štete. Po mišljenju Đačića, Srbija se neće "žrtvovati zbog zvjezdice i fusnote" i fusnota je "unaprijed izgubljena bitka".

Instrukcija koju je dan ranije usvojila srbijanska vlada osigurava asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, uz pločicu na kojoj je ispisano - Kosovo*- (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu. U fusnoti koja stoji uz natpis Kosovo odnosno u popratnim dokumentima trebalo bi stajati kako "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde glede kosovske deklaracije o neovisnosti".

Dačić je također, tijekom posjeta jednoj beogradskoj školi, novinarima rekao kako je Srbija postigla svoj cilj jer će Kosovo na međunarodnim skupovima biti predstavljeno različito od ostalih država i da nova vlada neće, poput prethodne, inzistirati na pitanju fusnote te da će prihvatati i carinske svjedoke na administrativnim prijelazima. "Za Srbiju je bitno pitanje da Kosovo bude drugačije predstavljeno od Srbije i drugih međunarodno priznatih država, a pitanje fusnote i hoće li je biti na tabli i u dokumentima je manje važno", kazao je on. Rekavši na upit novinara kako o fusnoti nije razgovarao s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova smatrajući to pitanje završenim, Dačić je dodao kako želi "voditi realnu politiku, a ne nebesku Srbiju" i da neće "dopustiti uzaludne žrtve ni zbog čega".

Srbija je dosad bojkotirala regionalne skupove na kojemu su sudjelovali i predstavnici Kosova. Kako pišu srbijanski mediji, instrukcija je prihvaćena kako bi se spriječile daljnje "izravne i neizravne gospodarske štete" nastale nesudjelovanjem srbijanskih predstavnika na tim skupovima.

(Hina) xtman ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙