FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Više od polovice američkih vozača poginulih u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola ili droge, doznaje se iz istraživanja koje je za Upravu za sigurnost na autocestama, provedeno u 14 saveznih država, sastavio tim sa sveučilišta Columbia. "Više od polovice fatalnih nesreća u SAD-u uzrokovano je drogom i alkoholom, a 20 posto poginulih je bilo pod utjecajem više raznih narkotika", napisala je Joanne Brady sa svojim kolegama. Od 20.150 poginulih vozača u razdoblju od 2005. do 2009., 57 posto je bilo pozitivno na barem jednu drogu ili alkohol, a jedan od pet je bio pod utjecajem više raznih narkotika. Poginuli vozači najčešće su bili pod utjecajem alkohola, marihuane i raznih stimulanata, prvenstveno amfetamina.

BRUXELLES

Najbogatiji Francuz, a ujedno i najbogatiji Europljanin, Bernard Arnault zatražio je belgijsko državljanstvo, objavio je list "La Libre Belgique". Arnault, predsjednik uprave multinacionalne kompanije luksuznih proizvoda LVMH, po Forbesu je četvrti najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom vrijednom 41 milijardu dolara. Arnault je podnio zahtjev za naturalizacijom resornom odboru belgijskog parlamenta. Vijest da najbogatiji Francuz želi postati belgijskim državljaninom potaknula je nagađanje da su njegovi motivi fiskalne prirode. Sljedećeg tjedna francuska vlada treba donijeti konačnu odluku o usvajanju paketa mjera kojim bi se najviši prihodi u državi oporezovali po stopi od 75 posto.

LONDON

Komedija "Ima li pilota u avionu" proglašena je najsmješnijim filmom svih vremena u anketi članova online servisa za distribuciju filmova "Lovefilma", prenosi britanski Telegraph. Kako bi ustanovili koji je film najzabavniji, anketari su izbrojali koliko su se puta gledatelji nasmijali tijekom gledanja filmova koji su bili u užem izboru i podijelili taj broj s duljinom njegova trajanja. Tako su dobili mjernu jedinicu - broj smijeha u minuti. "Ima li pilota u avionu" iz 1980. godine s Lesliem Nielsenom u glavnoj ulozi smijeh izaziva triput u minuti. Na drugom je mjestu "Mamurluk" s rezultatom 2,4 u minuti, a treći "Goli pištolj", još jedna filmska parodija s Nielsenom u glavoj ulozi, s rezultatom 2,3 smijeha u minuti. Među deset najboljih našli su se, među ostalima, i "Borat", "Američka pita" i "Brianov život".

WASHINGTON

Neimenovana Amerikanka na jednoj je tržnici u Virginiji za 50 dolara (290 kuna) kupila sliku koja joj se svidjela, a za koju se kasnije ispostavilo da je vjerojatno djelo francuskog majstora Pierre-Augustea Renoira, javlja BBC. Slika je kupljena na "buvljaku" u paketu u kojem su još bili lutka i plastična krava za koji je prodavatelj tražio 50 dolara. Kada je na slici zapazila pločicu s natpisom "Renoir" odnijela ju je na procjenu stručnjacima. Oni su ustanovili da se vjerojatno radi o djelu "Paysage Bords de Seine" slavnog majstora iz 1879. godine i da je kupljena u pariškoj galeriji 1926. godine. Nova vlasnica sliku će već ovoga mjeseca dati na aukciju i vjeruje se da će za nju dobiti najmanje 100 tisuća dolara, odnosno dvije tisuće puta više nego što ju je platila.

NEW YORK

Škotski tenisač Andy Murray dobio je uoči finala US Opena neočekivanu potporu dvojice slavnih Škota, javlja u nedjelju Sky News. Murrayevo tiskovnu konferenciju nakon polufinalne pobjede nad Čehom Tomašom Berdychom na njegovo su veliko iznenađenje prekinuli legendarni glumac Sean Connery i menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson. Bilo je to prvi put da se Murray sreo s tim svojim slavnim sunarodnjacima. Nakon fotografiranja na kojem je sudjelovala i Murrayeva majka Judi tiskovna konferencija je nastavljena.

LONDON

Biblija koja je pripadala Elvisu Presleyju prodana je u subotu na dražbi u Stockportu pokraj Manchestera za 59 tisuća funti (552 tisuće kuna), javlja BBC. Bibliju su Elvisu poklonili ujak Vester i ujna Clettes za njegov prvi Božić u Gracelandu 1957. godine. Knjiga sadrži i Elvisove zabilješke na stranicama. Kupac je bio anoniman. Biblija je bila među stotinjak Elvisovih predmeta koje je jedan britanskih kolekcionar dao na prodaju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙