FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Pravomoćne presude trojki optuženoj za islamski terorizam

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. rujna 2012.(Hina) - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je kazne zatvora trojici Bošnjaka optuženih za terorizam čiji je cilj bio uspostava islamske države, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Pravomoćnom presudom koja je donesena 6. rujna Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić proglašeni su krivim za kazneno djelo terorizma, a istodobno su potvrđene prvostupanjske zatvorske presude izrečene u studenom 2011. godine.

Rijad Rustempašić tako je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a Abdulah Handžić i Edis Velić na po tri godine i četiri mjeseca zatvora

Muhamed Rustempašić kojega se teretilo za neovlašteni promet vojnom opremom i oružjem oslobođen je optužbi.

Sud je zaključio kako su trojica osuđenih djelovali kao organizirana teroristička skupina na pozicijama etničkog i religijskog ekstremizma i radikalizma. Cilj im je bio destabilizacija BiH uporabom sile kako bi u njoj uspostavili državu uređenu po islamskim vjerskim propisima, odnosno šerijatsku državu.

Svu trojicu osuđenih policija je uspjela otkriti prije nego što su uspjeli izvesti planirane napade i uhititi ih 2008. godine.

Tijekom pretrage jednog objekta kojega su koristili policija je u Bugojnu otkrila pribavljeno naoružanje i drugu vojnu opremu pripremljenu za izvođenje napada.

Istragom je utvrđeno kako su im metom trebala biti hrvatska naselja, ali i pripadnici mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) te baze Oružanih snaga BiH u znak osvete zbog tadašnjeg angažmana bosanskohercehovačkih vojnika u Iraku.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙