FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Njemačkoj živa rasprava o mirovinama

Autor: ilov
ZAGREB/BERLIN, 6. rujna 2012. (Hina) - Njemačka ministrica rada i socijalne skrbi Ursula von der Leyen izazvala je pravu lavinu reakcija inicijativom o dodatku na mirovine, čime bi ublažila mogući loš socijalni položaj budućih umirovljenika, a od svoje ideje nije odustala ni kad se suočila s mnoštvom kritika čak i u vlastitoj vladajućoj koaliciji.

"Do kraja listopada očekujem načelne odluke", izjavila je von der Leyen u razgovoru što ga je u četvrtak objavio tjednik Der Spiegel, ujedno poručujući da ne odustaje od svoje inicijative.

Ministrica je izazvala žestoke reakcije idejom o dodatku na niže mirovime, za koje se strahuje da u budućnosti ne bi bile dovoljne za financiranje životnih potreba. "Ovdje je riječ o temeljnom pitanju pravičnosti u mirovinskome sustavu i u društvu", izjavila je von der Leyen za Spiegel.

Podlogu za njezinu inicijativu predstavlja činjenica da 40 posto zaposlenih s niskim primanjima, što je oko 1,8 milijuna ljudi, u Njemačkoj nema dopunsko privatno osiguranje. Oni bi, tvrdi ministrica, u mirovini po sadašnjim pravilima bili izjednačeni s onima koji nisu uopće radili, dakle nisu plaćali doprinos za mirovinsko osiguranje, a primaju minimalnu mirovinu. Dodatkom na mirovinu, zaposleni s niskim primanjima koji imaju dopunsko osiguranje bili bi nagrađeni za svoj rad i doprinos mirovinskom osiguranju, smatra von der Leyen.

Kritičari međutim upravo u tome vide nepravdu, jer bi, prođe li ministričin prijedlog, zaposleni koji daju mali doprinos mirovinskom osiguranju bili kasnije u mirovini izjednačeni u pravima s onima koji plaćaju visoki doprinos.

Von der Leyen, članica vladajućeg CDU-a i majka sedmero djece, digla je prašinu u njemačkoj javnosti i izazvala živu raspravu o budućnosti socijalnog sustava u Njemačkoj.

Otpor njezinu prijedlogu javio se i u njezinoj stranci, kao i u redovima koalicijskog partnera FDP. Prijedlog kritiziraju i sindikati i oporbene stranke. List Bild tvrdi da je i savezna kancelarka Angela Merkel izjavila kako joj se ideja sve manje sviđa.

Von der Leyen se "potpuno zaletjela" sa svojom inicijativom, izjavio je glavni tajnik FDP-a Patrick Doering. Član CDU-a Jens Spahn upozorio je pak da mirovina ne bi smjela postati socijalno davanje, jer puna mirovina za razliku od minimalne mirovine po njemačkom shvaćanju socijalnog sustava nije čin socijalne skrbi, nego zasluženo pravo. "Tko plaća doprinos, stječe prava iz kojih proizlazi visina mirovine", rekao je Spahn.

(Hina) xilov ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙