FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen posjetio Gruziju i Armeniju

Autor: bcav
ZAGREB/BRUXELLES, 6. rujna 2012. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pohvalio je Gruziju zbog snažne predanosti NATO-u i demokratskim reformama tijekom posjeta toj zemlji u četvrtak, objavio je NATO na svojim internetskim stranicama.

Glavni tajnik je rekao da reforme približavaju Gruziju Sjevernoatlanskom savezu. "Gruzija je poseban partner NATO-a i primjer predanosti", izjavio je Rasmussen nakon razgovora s gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem u Tbilisiju.

Rasmussen se potom obratio godišnjoj konferenciji gruzijskih veleposlanika ističući "vrlo značajan" doprinos Gruzije misiji ISAF u Afganistanu, gdje će ove jeseni postati nečlanica NATO-a koja po broju vojnika najviše pridonosi toj međunarodnoj operaciji.

Također je pohvalio predanost Gruzije pronalaženju mirnog rješenja za regije Južnu Osetiju i Abhaziju te je ponovio "čvrstu potporu NATO-a teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu u međunarodno priznatim granicama". "Budućnost je u vašim rukama. No, znajte da imate u NATO-u prijatelja i budući dom", naglasio je Rasmussen.

Glavni tajnik NATO-a posjetio je i Armeniju istaknuvši spremnost Saveza za jačanjem partnerstva s tom zemljom.

Nakon razgovora s armenskim predsjednikom Serzhom Sargsjanom u Erevanu, Rasmussen je zahvalio Armeniji na snažnom doprinosu mirovnim operacijama u Afganistanu i na Kosovu.

Naglasio je potporu NATO-a obrambenim reformama, civilnoj obrani i sustavu spašavanja od prirodnih katastrofa, ističući da su NATO i Armenija već puno toga zajednički postigli.

"Armenija je vrijedan partner NATO-a i NATO je vrijedan partner Armeniji. Sada imamo priliku izgraditi još snažnije partnerstvo u budućnosti. To je prilika koju moramo iskoristiti, jer je to za našu korist, kao i korist čitave regije", rekao je glavni tajnik NATO-a.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙