FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam kandidata za libijskog premijera

Autor: rtom
TRIPOLI, 6. rujna 2012. (Hina/AFP) - Osam osoba kandidirano je za premijera Libije, a među njima su čelnik liberalnog saveza Mahmud Džibril i kandidat islamista, sadašnji ministar energetike Avad Al-Barasi, objavili su u četvrtak službeni izvori.

Premijera će 12. rujna birati 200 članova Općeg nacionalnog kongresa, najviše političke ustanove u zemlji oformljene nakon izbora 7. srpnja.

Visoko povjerenstvo za čestitost i domoljublje treba provjeriti sve kandidate i utvrditi da nisu umiješani u korupciju ili gušenje pobune 2011., kojom je svrgnut režim bivšeg vođe, pukovnika Moamera Gadafija.

Savez nacionalnih snaga, koalicija od šezdesetak malih liberalnih stranaka koju vodi arhitekt pobune 2011., Mahmud Džibril, osvojio je na izborima 39 mjesta u Kongresu od 80 rezerviranih za političke stranke.

Druga po snazi, Stranka pravde i gradnje, koja je nastala iz pokreta Muslimanske braće, ima 17 mjesta, a preostalih 120 pripalo je neovisnim kandidatima. Izbor premijera trebao bi jasno pokazati utjecaj pojedinog bloka u parlamentu.

Od pada Gadafijeva režima i objave da je Libija oslobođena u listopadu 2011., prijelazna vlada zadužena je samo za tekuće poslove. Zadaća nove vlade bit će u prvom redu poboljšati sigurnost u zemlji i početi obnovu te naftom bogate sjevernoafričke zemlje.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙