FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundeswehr razmišlja o nabavci bespilotnih letjelica

Autor: ilov
BERLIN, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Novi glavni inspektor njemačke vojske Karl Muellner zauzima se za nabavku bespilotnih letjelica, ističući njihovu učinkovitost u kriznim situacijama, prenijeli su u četvrtak njemački mediji.

Korištenje bespilotnih letjelica može se urediti strogim pravilima, izjavio je Muellner u Berlinu, reagirajući na tradicionalne sumnje u Njemačkoj glede opravdanosti i legalnosti korištenja borbenih sredstava, javila je televizijska postaja n-tv.

"Ne postoji slučaj gdje se nismo držali pravila što su nam zadana", rekao je.

U Afganistanu Bundeswehr raspolaže trima izraelskim bespilotnim letjelicama tipa "Heron 1" što ih je unajmio do listopada 2014.

Muellner se zauzima za kupovinu letjelica "Predator" koje američka vojska koristi od 1995. i koje SAD koriste u Afganistanu, što je prema nekim ocjenama sporno u kontekstu međunarodnog prava. Prema navodima medija, u proteklim su godinama kao posljedica korištenja "Predatora" živote izgubile stotine civila.

Njemački savezni ministar obrane Thomas de Maiziere smatra međutim da korištenje bespilotnih letjelica s oružjem ne predstavlja problem. One su preciznije od klasičnih borbenih sustava i stoga nanose manje štete, izjavio je de Maiziere prije nekoliko tjedana.

"U etičkom smislu, oružje se treba promatrati neutralno", rekao je ministar.

Muellner smatra da će u budućim borbenim zadaćama Bundeswehra u inozemstvu zračne snage dobiti na važnosti. Akcije u kojima su uključene zemaljske snage u Afganistanu ili na Balkanu pokazale su se "ne odveć učinkovitima", smatra njemački general.

Stoga je on mišljenja da su scenariji poput onoga što ga je NATO koristio u Libiji vjerojatniji.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙