FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uništeno 750.000 kasetnih bombi

Autor: bcav
LONDON, 6. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Stotine tisuća kasetnih bombi, koje ubijaju i ozljeđuju ljude dugo nakon okončanja rata, uništeno je prema sporazumu potpisanom prije četiri godine, objavila je u četvrtak organizacija za razoružanje Koalicija za kasetno streljivo (CMC) u Londonu.

Kasetno streljivo, koje se može izbaciti iz zrakoplova ili putem topničkih granata, "posije" po širokom području stotine manjih bombi, tzv. zvončića koji ponekad ne eksplodiraju te ih je teško otkriti i ukloniti.

Koalicija za kasetno streljivo (Cluster Munition Coalition - CMC) objavila je u svome izvješću da su države članice Konvencije o kasetnom streljivu iz 2008. uništile zalihe od oko 750.000 bombi.

U CMC-u kažu da su kasetne bombe usmrtile i ozlijedile tisuće civila u posljednjih 40 godina i da je svaka treća žrtva bila dijete. Ukupno 111 država potpisalo je Konvenciju, a 75 ratificiralo što znači da je postala dio nacionalnog zakonodavstva. Konvencija zabranjuje upotrebu, skladištenje, proizvodnju i prijevoz kasetnog streljiva.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙