FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Londonu izložba posvećena Cecilu Beatonu - ratnom kroničaru

Autor: gvla
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Iako poznat prvenstveno po svojim minuciozno pripremljenim ultra-glamuroznim portretima bogatih i slavnih, veliki britanski modni fotograf Cecil Beaton bio je i jedan od najplodnijih ratnih fotografa za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovi prizori ratnih razaranja, ali i čvrstog britanskog otpora i zajedništva, odigrali su važnu ulogu u američkoj odluci o interveniranju u ratna zbivanja u Europi, piše britanski Guardian.

Izložba "Cecil Beaton: Theatre of War" (Cecil Beaton: kazalište rata), otvorena danas u londonskom Kraljevskom ratnom muzeju (Imperial War Museum), prikazuje Beatona i kao jednog od najvažnijih ratnih fotografa Ujedinjenog Kraljevstva, na čiji je život i djelo rat imao duboke posljedice.

"Taj aspekt njegova rada doista je promaknuo oku javnosti", kazala je glavna kustosica golemog fotografskog arhiva tog muzeja Hilary Roberts.

Jedina izložba Beatonovih ratnih fotografija, kojih se u Imperial War Museumu čuva oko sedam tisuća, održana je 1981., nedugo nakon njegove smrti. "Nadam se da će ova izložba pokazati drugu stranu Cecila Beatona jer, iako on sam nikada o tome nije govorio, rat je ostavio duboke posljedice na njegov život i rad, te stav prema oboma", dodaje Roberts.

Radeći od srpnja 1940. za Britansko ministarstvo informiranja, Beaton je proputovao Britaniju, Bliski istok, Indiju, Kinu i Burmu, bilježeći prizore svijeta na rubu trajnih promjena. Kasnijih godina, svoje je ratne fotografije smatrao najvažnijim dijelom svojeg fotografskog opusa.

Preko tih fotografija, te njegovih crteža i knjiga, kao i njegova rada u kazalištu i na filmu, izložba, koja se može pogledati do 1. siječnja 2013., nastoji prikazati na koji je način rat postao osobna prekretnica Beatonove karijere. Uz dojmljivo lijepe fotografije uništenja izazvanog nacističkim bombardiranjima, prikazani su i brojni prekrasni prizori koji utjelovljuju otpor i drugarstvo, kao i niz fotografija s lokacija na Bliskom istoku, u Indiji, Burmi, te Kini.

Njegove su fotografije britanskog ratnog premijera Winstona Churchilla, kraljevske obitelji i djevojčice Eileen Dunne redom odigrale važnu propagandnu ulogu u pridobivanju podrške američkog javnog mnijenja za uključenje SAD-a u rat. Posebno je dojmljiva fotografija trogodišnje djevojčice Dunne s plišanom igračkom u ruci i zavojem na glavi nakon jednog zračnog napada. Fotografija je obišla svijet, no sudbina djevojčice ostaje nepoznata. "To je priča koju tek treba ispričati", kaže Roberts. "No, njezine su posljedice bile izvanredne".

(Hina) xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙