FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Predstavnik Toma Cruisea ocijenio je u srijedu "običnim lažima" informacije objavljene u američkom Vanity Fairu po kojima je Scijentološka crkva, čiji je Cruise istaknuti član, navodno organizirala audicije za izbor partnerice popularnog glumca. Po časopisu, koji se poziva na neimenovane izvore, scijentolozi su "testirali" glumice 2004. kako bi Cruiseu pronašli novu partnericu, nakon što se 2001. razveo od Nicole Kidman. "Članak u Vanity Fairu u biti je ponavljanje običnih laži koje su se već pojavile u lošim tabloidima i poziva se na iste lažne izvore", rekao je Cruiseov odvjetnik Bert Fields.

BONN

Njemački i francuski ministri vanjskih poslova Guido Westerwelle i Laurent Fabius u srijedu su zajedno obilježavajući pedesetgodišnjicu proslavljenog govora generala De Gaullea, odnosno 50. obljetnicu Elizejskog ugovora o bilateralnoj suradnji potpisanog između dviju zemalja 22. siječnja 1963., pred njemačkim srednjoškolcima pokazali nezavidno znanje jezika svojeg sugovornika. "Razmišljajući o budućnosti, Francuzi bi trebali učiti njemački, a Nijemci francuski", rekao je Fabius, priznavši kako je njegov njemački "nikakav". "Trebalo bi znati još jedan jezik uz engleski, a ja to nažalost nikad nisam ostvario. Međusobno komuniciramo na engleskom, jer je moj francuski jako loš, ali i ministar Fabius bi trebao poboljšati svoj njemački", kazao je Westerwelle, čiji engleski, tvrde novinari, često izaziva smijeh. Fabius se pohvalio da je pohađao satove njemačkog u Goethe Institutu. Svoje "znanje" njemačkog pokazao je dvjema neslavnim rečenicama: "Želio bih kruh i pet žemlji. Doručak je gotov."

NEW YORK

Arhiv Franka Lloyda Wrighta kojega smatraju jednim od najvećih arhitekata modernog doba bit će preseljen u New York i postat će dio zbirke na sveučilištu Columbia i Muzeja za modernu umjetnost, objavile su te dvije ustanove. Zaklada F. L. Wrighta priopćila je da će suradnjom sa sveučilištem i MoMA-om sačuvati dokumenti, među kojima je i 23 tisuće Wrightovih arhitektonskih skica. Bit će dobro konzervirani, a vidjet će ih i više ljudi. Wright je umro 1959. u dobi od 91 godine. "Sve je to dio našeg kulturnog naslijeđa", kaže Sean Malone, utemeljitelj i direktor zaklade koja je zadnje dvije godine odlučivala o konzerviranju arhiva. Osim Wrightovih skica u arhivu je i više od šesto Wrightovih rukopisa, više od tristo tisuća predmeta osobne i profesionalne korespondencije, deseci modela i više od 44 tisuće historijskih fotografija.

PARIZ

Cijene osnovnih živežnih namirnica mogle bi se u idućih 20 godina udvostručiti, a glavni krivac su klimatske promjene koje uzrokuju ekstremne vremenske nepogode poput suša, poplava ili uragana, upozorava u srijedu humanitarna organizacija Oxfam. U upravo izašlom izvješću Oxfam ocijenjuje da su klimatske promjene "podcijenjene" te upozorava da su ekstremni vremenski uvjeti sve češće pojave, što je pogubno za poljoprivredu koja trpi velike gubitke u urodu kultura. Ta nevladina udruga procjenjuje da bi cijena kukuruza 2030. mogla biti veća za čak 140 posto zbog sve učestalijih suša, poput ovogodišnje suše u SAD-u, najveće u posljednjih pola stoljeća. U Africi bi, dodaje Oxfam, uslijed suša i poplava cijene žitarica mogle skočiti za 120 posto. Također se ističe da će ta povećanja cijena najviše pogoditi siromašne, pa tako i sada, pojašnjava Oxfam, jedno francusko domaćinstvo na hranu troši 15 posto kućnog budžeta dok neko domaćinstvo iz siromašnijih zemalja na hranu troši između 50 i 75 posto kućnog proračuna.

LOS ANGELES

Svemirska sonda Voyager 1, koju je NASA lansirala još 1977. godine, "pleše na rubu Sunčeva sustava" i samo što ne uđe u međuzvjezdani prostor, priopćili su u srijedu američki znanstvenici. Na konferenciji za novinare posvećenoj 35. godišnjici projekta Voyager, znanstvenici su kazali da se sonda nalazi na samom rubu našeg sustava, ali da bi "mogli proći ne samo dani i mjeseci već i godine" prije nego ga napusti i prijeđe u međuzvjezdani prostor. Naime, u svibnju su znanstvenici sjedili na rubu svojih stolica i pratili podatke ispisane na monitorima jer je Voyager 1 počeo bilježiti veliki porast broja određenih vrsta kozmičkih zraka koje čine granicu između Sunčeva sustava i međuzvjezdanog prostora. Prema riječima znanstvenika koji stoji iza ovog projekta Eda Stonea, Voyager 1 je na izlasku iz Sunčeva sustava, vrlo blizu heliosfere, međutim niko ne zna koliko još mora prijeći i kako će izgledati sam prelazak u međuzvjezdani prostor.

CHICAGO

Kao što glazba i rasvjeta utječu na raspoloženje kupaca, tako i intenzitet glazbe i rasvjete u restoranu može pomoći posjetiteljima da više uživaju u obroku i jedu manje, pokazalo je američko istraživanje. Američki stručnjaci napravili su pokus i dio jednog restorana u Illinoisu, koji pripada lancu brze prehrane, opremili su tišom glazbom i blažom rasvjetom, biljkama, slikama, stolnjacima i svijećama te su utvrdili da su posjetitelji u tom dijelu restorana unosili 18 posto manje kalorija od posjetitelja u dijelu restorana koji nije bio preuređen. "Kad smo u restoranu ublažili rasvjetu i stišali glazbu nije se promijenilo ono što ljudi naručuju, no pojeli su manje hrane i bili zadovoljniji i sretniji", kazao je stručnjak za marketing i ponašanje potrošača sa sveučilišta Cornell u New Yorku Brian Wansink koji je vodio istraživanje.

ANKARA

Sjedinjene Države vratile su Turskoj nakit pronađen na arheološkom nalazištu drevne Troje ukraden krajem 19. stoljeća, piše u srijedu turski tisak citirajući ministra kulture Ertugrula Gunaya. Dvadesetčetiri komada zlatnog nakita, koji je bio izložen u sveučilišnom muzeju Pennsylvanije u američkome gradu Philadelphiiji, vraćeno je 1. rujna Turskoj, rekao je "vrlo uzbuđen" ministar Gunay. Turska je dugo vremena potraživala nakit ukraden 70-ih godina 19. stoljeća kada je njemački arheolog Heinrich Schliemann počeo prva iskapanja u doba Otomanskog carstva. Nakit vraćen Turskoj sada je izložen u muzeju u Ankari.

WASHINGTON

Bila kriza ili ne, Zubić Vila ne samo da uvijek nađe put do jastuka nego je i darežljivija nego prije s djecom kojoj je ispao mliječni zub, prema ispitivanju stručnjaka kreditnih kartica Vise. Zubić Vila koja nagrađuje gubitak mliječnog zuba ove je godine u SAD-u ostavljala prosječno tri dolara pod jastucima djece, tvrdi u utorak Visa. Iznenađenje koje priređuje Zubić Vila tako je u porastu od 15 posto u odnosu na 2,60 dolara prošle godine, čime je mliječni zub u ovom trenutku sigurna investicija. Po mišljenju dužnosnika Vise Jasona Aldermana, dobro zdravlje američke Zubić Vile moglo bi biti ozbiljan znak povratka gospodarskog rasta.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙