FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Škveranke" traže brže podizanje optužnica za zločine ratnog silovanja

Autor: pgas
SPLIT, 5. rujna 2012. (Hina) - Ženski ogranak Nezavisnog sindikata Brodosplita - "Škveranke" danas je zatražio ubrzavanje procesa podizanja optužnica za zločine ratnog silovanja te pripremanje zakona kojim bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata.

U pismu upućenom Državnom odvjetništvu (DORH) i Ministarstvu branitelja "Škveranke" pozivaju DORH da ubrza proces podizanja optužnice za zločine ratnog silovanja".

"Također tražimo od Ministarstva branitelja u što je moguće kraćem roku pripremu 'zakonskog okvira' kako bi se silovanim ženama priznao status civilnih žrtava Domovinskog rata", navodi se u pismu što ga potpisala koordinatorica "Škveranki" Blaženka Ercegović.

Također se izražava nezadovoljstvo i razočaranost sporošću provedbe istrage protiv počinitelja.

"Nedopustivo je da se više od dvadeset godina još prikupljaju dokazi o počinjenim zločinima, usprkos činjenicama da su silovane žene više puta davale iskaze, i do danas nisu podignute optužnice, osim nekoliko 'privatnih tužbi'", upozorava se u pismu "Škveranki".

Ovo pismo DORH-u i Ministarstvu branitelja je odgovor "Škveranki" na dopis od 9. srpnja u kojem ih DORH izvješćuje da je proslijedio Ministarstvu branitelja oko dvije tisuće zahtjeva za 'priznavanje silovanja kao ratnog zločina', te da Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku još uvijek istražuje slučajeve silovanja izvršenih za vrijeme Domovinskog rata". Radi se o oko dvije tisuće pisama-zahtjeva iz akcije koju su pokrenule "Škveranke".

"U toj akciji mi smo prikupili 1747 pisama građana diljem Hrvatske i u siječnju ih predali u sjedištu DORH-a u Zagrebu. Nakon toga poštom je DORH-u poslano još dodatno prikupljenih stotinjak pisama građana Hrvatske, a osim toga dio takvih pisama građani su na poticaj 'Škveranki' individualno uputili DORH-u", objasnila je Ercegović.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙