FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Češki stručnjaci čiste Savu od granata

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. rujna 2012.(Hina) - Pirotehničari iz Češke provest će čišćenje korita rijeke Save kod Orašja od mina koje su tamo bačene ili postavljene tijekom proteklog rata čime će se ubrzati nastojanja da ta rijeka postane sigurna za plovidbu, najavili su u ponedjeljak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i češki veleposlanik u BiH Tomasz Szunyog.

Oni su u Sarajevu potpisali memorandum o suradnji kojim se češka vlada obvezala na angažiranje četiri ronioca za podvodno uklanjanje mina, dva tehničara za eksplozive i tima za potporu od jedanaest osoba.

Prema podacima kojima raspolažu u Ministarstvu sigrunosti BiH, u Savi kod Orašja rasuto je pedesetak sanduka minobacačkih granata.

Oko 150 razornih granata tamo je dospjelo kada se 1995. godine kod mjesta Donja Mahala prevrnula skela kojom su prevožene.

"Ovo je iznimno važno zbog činjenice da rijeka Sava predstavlja međunarodni plovni put te je stoga nužna suradnja i s nadležnim tijelima Republike Hrvatske i zatvaranje rijeke za plovidbu u tijekom deminiranja", upozorio je Ahmetović.

Uklanjanje granata iz Save trebalo bi biti okončano do 12. rujna, a Češku će stajati oko petnaest tisuća eura što će vlada te zemlje izdvojiti iz fondova namijenjenih međunarodnoj suradnji.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙