FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka prodaje tenkove i borbene zrakoplove

Autor: ilov
PRAG, 31. kolovoza 2012. (Hina/APA) - Češko ministarstvo obrane objavilo je na svojoj mrežnoj stranici prodaju 79 prekobrojnih zrakoplova tipa BVP iz komunističkog razdoblja i osam jurišnih zrakoplova L-159.

Tenkove i zrakoplove mogu kupiti tvrtke koje imaju dozvolu za trgovinu vojnim materijalom, objavili su češki mediji pozivajući se na ministarstvo obrane.

Ministarstvo nije objavilo cijenu za tenkove BVP, što ih je bivša Čehoslovačka proizvodila po sovjetskoj licenci. Cijena će ovisiti o potražnji, prenijeli su mediji.

Kad je riječ o zrakoplovima, podzvučnim L-159, koji su proizvedeni u Češkoj, ministarstvo navodi cijenu od 30 do 60 milijuna kruna (1,2 do 2,4 milijuna eura), iako je njihova proizvodnja prije dvanaest godina stajala oko 480 milijuna kruna.

Voditelj odjela za naoružanje u ministarstvu obrane Pavel Bulant izjavio je za list "Mlada fronta dnes" kako ne strahuje da će za zrakoplove vladati malo zanimanje.

Češko ministarstvo obrane kupilo je u razdoblju od 2000. do 2004. ukupno 72 zrakoplova tipa L-159, ali je naposljetku zaključilo da mu je potrebno samo 24 njih. Vladi međutim nije pošlo za rukom prodati letjelice u inozemstvo.

Bulant vjeruje da bi zrakoplove mogla kupiti poduzeća, letačke škole ili čak bogati privatni piloti. Kupci međutim moraju najprije proći provjeru američke tajne službe, budući je u zrakoplove ugrađena američka tehnologija.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙